Så startar du smart

18 april 2023

Har du en affärsidé du vill förverkliga? Business Region Göteborg kan hjälpa dig att ta den vidare. En tredjedel av de potentiella företagare som träffar deras rådgivare väljer att starta eget.

BRG.jpg
Dragan Sako och Selma Atic på Business Region Göteborg. Foto: Business Region Göteborg

Alla företag börjar med en affärsidé. Hur man konkret går vidare och kommer i gång med sitt företag är inte alltid självklart. Men det finns hjälp att få.

På Business Region Göteborgs kontor i Angered och Gamlestaden kan man få kostnadsfri rådgivning och vägledning kring hur man startar och driver ett företag. Det kan handla om allt från att välja bolagsform och utforska marknaden, till att skriva affärsplan och göra en budget. Här kan man även delta i seminarier, workshops och nätverksträffar som är kopplade till nyföretagande och entreprenörskap.

Jag ger råd om hur man startar ett företag, utvecklar sin affärsplan, lägger upp en budget och söker finansiering.

En av rådgivarna som ger hjälp kring alla steg på företagsresan är Dragan Sako. Han arbetar i Angered och har själv varit egenföretagare. De erfarenheterna har han stor användning av när han nu hjälper andra som vill starta eget. 

– Alla som har en affärsidé eller vill ha svar på frågor om företagande kan komma till oss. Vår uppgift är att hjälpa människor att hitta rätt. Alla personer som kommer hit har olika behov. Vi lyssnar på vad de behöver och hjälper till med nästa steg, säger Dragan Sako.

På Yesbox i Gamlestaden samverkar flera olika aktörer för att bidra till utvecklingen av entreprenörskap i Göteborg. En av de som jobbar där är rådgivaren Selma Atic. Precis som Dragan Sako hjälper hon till att testa om olika affärsidéer håller och stöttar även med det praktiska kring uppstarten.

– Många bär på en affärsidé, men vågar kanske inte ta steget. Det är där jag kommer in i bilden. Jag ger råd om hur man startar ett företag, utvecklar sin affärsplan, lägger upp en budget och söker finansiering. Sedan ordnar vi kostnadsfria event där man kan lära sig om bokföring och skattefrågor, men också om marknadsföring och försäljning, berättar Selma Atic.

Varje år träffar hon och Dragan Sako flera hundra personer som bär på en dröm om att bli egenföretagare. Mellan juli 2021 och juli 2022 hade rådgivarna möten med 362 potentiella företagare, vilket resulterade i 120 nya företag. En tredjedel av de som fått rådgivning valde alltså att starta eget.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.