Nytt initiativ för klimatet

2 oktober 2023

Nu startar Klimatlöftet, ett nytt initiativ för företag som vill minska sin klimatpåverkan och stärka sin gröna konkurrenskraft. Företag från hela Västra Götaland medverkar, och en rad olika branscher är representerade. Projektet drivs av Västsvenska Handelskammaren i samverkan med Klimat2030 och Företagarna Västra Götaland.

Som en del av kraftsamlingen ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” vänder sig Klimatlöftet till små- och medelstora företag som vill minska sin klimatpåverkan. Tanken med satsningen är att få fler företag att lyckas med insatser som gör skillnad på riktigt och bidra till att minska de totala utsläppen i Västra Götaland.


Företag som antar klimatlöften får under ett års tid kostnadsfritt stöd genom exempelvis webbinarium, rådgivning, workshops och samverkan, med start 1 oktober 2023. Ett av företagen som antagit klimatlöften är det Ale-baserade företaget Klädkällaren.


- De flesta företag i Sverige är små och medelstora, och genom Klimatlöftet kan vi äntligen få hjälp att ta ett helhetsgrepp kring hållbarhet och ta oss framåt. Tröskeln för att delta är väldigt låg, så det blir ett sammanhang där du kan få hjälp att tänka hållbart utan att det kräver allt för mycket, säger Johan Lindberg Blohm, ägare Klädkällaren.


Unikt tillfälle att öka takten


Många fler har anslutit sig till satsningen och antagit klimatlöften. Till exempel företag inom transportbranschen, städföretag, restauranger, butiker, byggföretag, investeringsrådgivare och medieföretag. Även förpackningsföretag, konsulter och företag inom produktutveckling, turism och IT-lösningar kommer att medverka.


- Många företag behöver öka takten i sitt klimatarbete. För små- och medelstora företag, som inte alltid har resurser och kunskap att göra det på egen hand, är detta ett unikt tillfälle att få stöd anpassat efter den egna verksamheten. Det är väldigt kul att Västra Götaland går samman på det här sättet - inte bara företagen, utan också alla aktörer som står bakom projektet. Tillsammans kan vi se till att vår region fortsätter ligga i framkant inom den gröna omställningen, säger Camilla Kinnear, projektledare för Klimatlöftet för företag på Västsvenska Handelskammaren.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.