Mot flexibilitet på riktigt

6 november 2018

Det snabbt växande bolaget Arcam AB har länge varit extremt trångbodda men har äntligen hittat nya lokaler. Elanders före detta tryckeri i Mölnlycke Företagspark ska bl a ge plats åt både modern 3D-printing och aktivitetsbaserade kontor. Resultat är anlitade som projektledare för kontorsytorna. Häng med på första delen av resan.

Resultat.jpg
Kim Dahlström, Arcam och Christer Johanson och Helena Gamerdinger från Resultat.

Arcam är numera helägt av General Electrics (GE) och utvecklar och säljer system för additiv tillverkning. Företagets teknik, EBM, Electron Beam Melting, innebär att komponenter gradvis byggs upp genom att tunna lager av metallpulver smälts av en elektronstrål. En unik metod att skapa tredimensionella metallföremål efter en datoriserad tredimensionell ritning. Det nya huvudkontoret i Mölnlycke Företagspark blir deras ”Centre of Excellens” för just EBM-tekniken. Den 12 000 kvm stora anläggningen ska användas för både forskning, utveckling, labb och utbildning.

Trångbodda

Bolaget har sedan länge vuxit ur sina lokaler på Krokslätts Fabriker och planerar att växa kraftigt även framöver. Efter att ha sökt lokal och diskuterat frågan i tre år råder det nu full aktivitet i Elanders före detta tryckeri i Mölnlycke Företagspark. Äntligen är det extremt trångbodda företaget på väg mot nya lokaler. Och ett nytt arbetssätt.

- I de nya lokalerna kan vi växa i den takt vi vill och tror att vi kommer att göra, konstaterar Kim Dahlström, projektledare på Arcam. Just nu är vi 180 anställda, plus ett gäng konsulter. Vi kommer att vara 250 personer när vi flyttar in här nästa sommar men gör redan nu plats för sammanlagt 500. Bland annat genom att utnyttja tomten till max och bygga ut.

För fastighetsägaren Castellum handlar det om stora hyresgästanpassningar.

- I stort sett är det bara skalet som behålls, menar Kim Dahlström.



Behovsstyrt arbetssätt

Med sig på resan har Arcam bland annat Resultat som är projektledare för kontorsytorna på plan 3 och 4. För de andra, så specifika processytorna, är andra projektledare anlitade. Sammanlagt handlar det om fem olika delprojekt.

- Egentligen är det fyra olika verksamheter som ska flytta in under samma tak och i samma namn; produktion & logistik, utbildning, forskning & utveckling samt huvudkontor, beskriver Helena Gamerdinger, projektledare på Resultat.

På kontorsplanen bereds plats för 400 personer. Och det är aktivitetsbaserat som gäller.

- Att anlita en extern projektledare som Resultat var väldigt viktigt för oss, vi saknar ju den här kompetensen, konstaterar Kim Dahlström. Resultat sitter inne med mycket kunskap och erfarenhet och vet på vilket sätt man implementerar ett nytt arbetssätt och vad det får för konsekvenser.

Arcam vill ta ett stort steg på alla fronter och de flesta ska sitta aktivitetsbaserat på det nya kontoret.

- Det är, och har varit, en resa både mentalt och layoutmässigt, säger Kim Dahlström. Hur löser vi det så att det passar vår verksamhet?

För det är precis det det handlar om, menar Christer Johanson, VD på Resultat.

- Jag tycker hellre att man ska prata om ett behovsstyrt arbetssätt. På ett aktivitetsbaserat kontor kan man fylla allas behov, fast på olika sätt.

- För oss är det en utmaning att bryta ner fördomarna om att aktivitetsbaserat bara är ett stort kontorslandskapshav, konstaterar Helena Gamerdinger. Det är istället en skräddarsydd lösning, baserat just på vad verksamheten behöver.


På ett aktivitetsbaserat kontor kan man fylla allas behov, fast på olika sätt.


Värdefull flexibilitet

Att starta med att ställa sig frågan varför man ska flytta är A och O, menar Christer Johanson.

- Vad är syftet med flytten och vilken ambition ska vi ha med projektet? De frågorna är så viktiga!

Arcams vision och målen för projektet togs upp i en workshop direkt från start.

- Vi konstaterade tidigt att med vår utvecklingstakt kommer även det här huset vara fullt om några år, om vi inte nyttjar ytorna optimalt, berättar Kim Dahlström. Vi kan inte möblera om varje gång det kommer in nya medarbetare, så mycket som vi planerar att växa. Så att sitta aktivitetsbaserat gör att vi kan växa kontrollerat, få flexibilitet och istället gradvis kunna köpa in möbler. Vi tror också att lokalerna spelar stor roll när vi ska locka till oss nästa generations talanger. Det råder just nu, speciellt inom vår bransch, ett ”war of the talents”. De här lokalerna ska stärka vårt varumärke och förmedla vad vi står för, vi tror det är viktigt.

- En aktivitetsbaserad planlösning tillåter stor flexibilitet, och gör att man kan röra sig kontinuerligt med trender och vara anpassningsbar om man behöver skala ner eller upp. Rent praktiskt är det lättare med en sådan här lösning, konstaterar Helena Gamerdinger.

- Initialt kommer vi att ha en hybridlösning där vissa kommer att sitta som de gör i dag och så anpassar vi oss längs vägen. Att kunna ha den flexibiliteten känns väldigt viktigt, menar Kim Dahlström. Det här blir verksamhetsanpassat på riktigt.

Nya beteenden viktigt

Ett flyttprojekt handlar om så mycket mer än att bara byta lokaler och vilka möbler man ska välja.

- Den stora resan för Arcam är att jobba med kulturförändringen, menar Christer Johanson. Beteenden måste förändras och det kan göras på flera sätt. När vi jobbade med Luftfartsverket fick vi exempelvis dem att förbinda sig till att varje anställd skulle göra en sak bättre. Det resulterade totalt i 300 förbättringar i deras arbetssätt.

Inte minst måste ledningen vara överens och jobba på samma sätt och ha respekt för det nya arbetssättet. Till sin hjälp kring detta har Resultat utvecklat en dialogmetod, Nxtstp, som även är ett registrerat varumärke.

- Här pratar vi mycket om den stora frågan ”varför” och trattar ner allting från ”nice to have” till ”need to have”. Till det lägger man sedan något extra, som skapar en känsla. Men det är viktigt att inse att det är våra egna beteenden som styr det man vill uppnå, att man inte kan fortsätta jobba på samma sätt. Då får man inga positiva resultat. Och det kan vara bra att vara övertydlig. I ett projekt gjorde vi medvetet så att första dagen på nya kontoret satt VDn och läste sina mail i soffan med fötterna på bordet. Det handlade om ren symbolik men det blir ofta bra genomslag när ledningen lever som det är tänkt.

Man pratar med all rätt om ledarskap men det finns också ett medarbetarskap, menar Helena Gamerdinger.

- Det trycker vi mycket på. I medarbetardialoger tar vi upp vad som är viktigt. En av våra uppgifter är att minska glappet mellan ledning och medarbetare, att försöka synka deras ofta olika verklighetsuppfattningar.

Högt tempo

För Resultat är detta ett spännande och stort projekt, som kräver mycket samordning. Från mitten av mars råder ett minst sagt högt tempo.

- Just nu river vi väggar på plan 2, är nästan färdigbyggda med väggar på plan 3, och bygger väggar på plan 4. Samtidigt diskuterar vi gestaltningsprogrammet, beskriver Kim Dahlström. Hur ska vi skapa rätt känsla. Det är svårt att stressa fram.

Arcam kommer att flytta in etappvis, med start runt semestern nästa år. Givetvis återkommer Lokalguiden med bilder på hur resultatet blev.

- Kom då ihåg hur det såg ut när vi började, ler Christer Johanson avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.