Ett kontor utöver det vanliga

11 januari 2022

På Gate:01 i Frösundavik trivs många företag, och blandningen av verksamheter i olika storlekar och branscher skapar nya intressanta möten varje dag. "Huset är byggt från grunden för att främja välmående och möten mellan människor. Det är en känsla här som inte går förklara i ord, utan som måste upplevas på plats", berättar Hansi Danroth, senior partner på fastighetsägaren Mengus.

Byggnaden är ett arkitektoniskt landmärke, och ligger precis norr om Stockholms city. Läget, i världens enda nationalstadspark, är unikt på många sätt. Här har man en harmonisk parkmiljö precis utanför dörren, samtidigt som alla tänkbara kommunikationer ligger intill. 


Gate:01 byggdes som huvudkontor för SAS, men idag huserar ytterligare ett 25-tal internationella bolag här. Huset har pirer, ”gater”, som sträcker sig ut från den stora atriumgatan, och det är en av anledningarna att huset fick namnet Gate:01.

Glastaket mitt i huset, som Mengus passade på att byta ut under pandemin, innebär att mycket naturligt dagsljus kommer in i huset. Man har även totalt byggt om tekniken i huset till den allra mest moderna, så nu är Gate:01 verkligen i toppklass.


Fastigheten är som en vacker oas som många kallar för framtidens kontor. Ett eget litet samhälle som har ett ”all-inclusive” koncept med allt du kan tänkas behöva tillgängligt under arbetsdagen. Gate:01 löser livspusslet och skapar balans mellan arbete och det övriga livet. Varför inte ta ett morgonpass på gymmet eller varva ner med yoga efter jobbet? Utmana kollegorna på padel i husets egen inomhusbana eller varför inte tennis på den nyrustade tennisbanan? Eller få en snygg klippning hos frisören i huset (som dessutom har blivit nominerad till Sveriges bästa frisör fyra gånger!) medan du låter bilen få nya vinterdäck i husets egen bilvårdsanläggning? Eller så tar du cykeln och parkerar i det häftiga Bikelabbet som har både högtryckstvätt och meck-bord? Allt detta och mycket mer finns på Gate:01.  Det är hög klass på allt vi gör och vi tycker det är kul att jobba med kvalitet.


Det är också viktigt att titta på livscykelaspekten utifrån ett miljöperspektiv, det vill säga att man behåller äldre hus, renoverar dem och moderniserar dem istället så att de blir miljömässigt ändamålsenliga, berättar Hansi entusiastiskt och fortsätter.


– Den mest innovativa och spännande miljölösningen i huset kanske är den grundvattenreservoar som ligger under huset, en så kallad akvifer. Där kan man lagra kallvatten på vintern som kyler huset på sommaren, men även lagra varmvatten på sommaren som värmer huset på vintern, det är genialiskt! Vi köper dessutom endast vindkraft till husets elförsörjning. Miljötänket är viktigt för oss, menar Hansi.


Ytterligare ett bevis på att Gate:01 sätter välmående och hälsa i första rummet är att de var först i Sverige för ett par år sedan med att få en wellness-klassning enligt Fitwel. Där har man tittat på ljus, ljud, träning, mat och människans miljö.


–Det känns fantastiskt kul! I caféet och restaurangerna som vi precis har renoverat med tre olika kök kan man äta både god och hälsosam mat med många olika smaker. Vi jobbar med konstant förbättring av Gate:01 och har precis öppnat upp dörrarna till en helt ny restaurang. Verandan är en lyxigare bistro som passar perfekt för såväl viktiga affärsluncher som trevliga finluncher med kollegorna. En modern konferensanläggning med mötesrum i olika storlekar inklusive hörsal med plats för upp till 150 personer finns också tillgängligt i huset. Det ställs höga krav på mötesrum idag och många vill ha bra möjligheter till olika typer av hybridmöten när de kommer in på jobbet, berättar Hansi. 


Mengus har mätt kundnöjdheten för hyresgästerna på Gate:01 och fick då högsta betyg. Här trivs företag som insett att det behövs ett nytt arbetssätt för att locka de bästa talangerna och få dem att prestera på topp. 


– Det är kul att det är så många branschledande företag med starka varumärken som flyttat hit, ryktet verkar sprida sig om var man ska ha sitt kontor om man vill att både företaget och medarbetarna ska växa och må bra. Idag finns det ett 25-tal bolag idag i huset och vi kanske kan ta in ett par till. Våra lediga vakanser just nu är från 500 kvm upp till cirka 3 000 kvm. Det är också bra spridning av hyresgäster från många olika branscher. Här finns till exempel Koreanska handelskammaren och flera kända amerikanska bolag men även ett franskt läkemedelsföretag. Det är detta som skapar den internationella atmosfären i huset och som i sin tur främjar intressanta möten. Gate:01 är verkligen framtidens arbetsplats – redan idag, avslutar Hansi.    


Läs mer på gate01.se

Artikeln är en annons från Mengus och inte en artikel av Lokalguiden.