Här blir det enklare att starta eget

7 augusti 2020

Att starta eller att ta över en livsmedelsverksamhet kräver ett flertal tillstånd från kommunen och andra myndigheter. Nu blir det enklare för dig som vill starta företag inom café-, restaurang- eller annan livsmedelsverksamhet i Skara, genom en digital checklista på verksamt.se.

Sara Salegård, Digitaliseringsstrateg och Helena Nyman Friberg, Näringslivsstrateg. Bild: Skara kommun
Sara Salegård, Digitaliseringsstrateg och Helena Nyman Friberg, Näringslivsstrateg. Bild: Skara kommun

Checklistan på verksamt.se gör det enklare för dig som vill starta företag inom såsom café, food trucks, catering eller restaurang. Genom att svara på några frågor får du veta vilka uppgifter du ska lämna och vilka tillstånd du behöver söka för att komma igång. Du hittar även länkar till kommunens och andra myndigheters information, samt länkar till e-tjänster som gör det enkelt att skicka in tillståndsansökningar digitalt.

Ökad digitalisering och service

Ett 50-tal kommuner är idag anslutna till verksamt.se. Att ansluta till verksamt.se är ett viktigt steg för att förenkla för företagare. Skara kommun har identifierat digitala tjänster och tillgänglighet som områden med förbättringspotential, det framkommer bland annat i servicemätningen Insikt som görs årligen över kommunernas myndighetsutövning.

– Vi vill vi att det ska vara enkelt att starta och driva företag i Skara. Kommunen arbetar aktivt med att underlätta för företagare att etablera sig i kommunen. Genom att ansluta oss till verksamt.se förenklar vi för företagen genom att förbättra vår service, säger Helena Nyman Friberg näringslivsstrateg.

I Skara kommun pågår ett målmedvetet digitaliseringsarbete med fokus på ökad tillgänglighet och förbättrad service genom fler digitala tjänster och enklare kontaktvägar. I vintras lanserade Skara kommun en ny plattform för e-tjänster. Man jobbar man aktivt med digitalisering som handlar om allt från e-tjänster, digitala signaturer till automatiserade flöden. Målet är att förenkla och effektivisera.

– Vi är öppna för dialog om fler digitala tjänster som kan underlätta för företagarna i Skara, säger Sara Salegård som är ny digitaliseringsstrateg i Skara kommun. Det här är bara början.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.