“Vi är lokomotivet i svensk ekonomi”

19 november 2020

Det börjar ljusna för företagen i Västsverige även om många branscher fortfarande har det tufft till följd av Coronapandemin. Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, berättar om läget i regionen, framtiden och varför 70-åriga män är en stor utmaning för utvecklingen.

Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren. Bild: Västsvenska Hanelskammaren.
Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren. Bild: Västsvenska Hanelskammaren.

För att ta reda på läget i regionen gjorde Västsvenska Handelskammaren under våren, och för några veckor sedan, en enkät med företagarna. I våras svarade 60 procent av företagen att de påverkats negativt av pandemin, en siffra som i den senaste enkäten sjönk till 44 procent och andelen som utvecklat sin verksamhet har fördubblats. Men det skiljer stort mellan olika branscher.  

– Vissa företag går fantastiskt bra, till och med bättre än innan corona. Många företag vittnar om att de ligger ungefär på samma nivå som förra året medan några fullständigt har dykt ner i mörkret, säger Johan Trouvé. 

De branscher som upplever att pandemin slagit allra hårdast är de företag som har en koppling till hotell, mässor och resor. De har en nedgång på mellan 90-100 procent vilket har medfört stora varsel och nedläggningar. 

– Man kanske tänker att det inte finns så många som arrangerar mässor, men det är inte bara dom, utan de har i sin tur massvis med underleverantörer. Företag som dessa lever i en väldig ovisshet, de vet heller inte när de kan starta upp igen och då kan man inte planera för framtiden. 

De höga husen andras framtidstro och storstad.

Även besöksnäringen, som påverkar många människor, har haft det kämpigt. När färre människor rör sig på stan drabbas centrumhandeln hårt och i takt med att fler människor jobbat hemifrån sedan i våras besöks exempelvis inte lunchrestaurangerna i de centrala delarna lika frekvent.

– Detta drabbar i sin tur fastighetsägarna som äger fastigheterna i centrala Göteborg. De har ofta belånat de här fastigheterna till en viss hyresnivå och på sikt påverkas även bankerna, säger Johan Trouvé.

Uppsving i pandemin

Trots på pågående pandemi finns det stora satsningar på gång i regionen. Hela Life science-sektorn har fått sig ett uppsving i koppling till pandemin och på Astra Zenecas bakgård är bygget av GoCo Health Innovation City i full gång. 

– GoCo blir en samlingspunkt för uppstartsföretag inom life science och hälsa. Där beräknar man att det kommer sitta 7 000 personer när det står klart om tre-fyra år och det projektet är helt i rätt tid. Andra satsningar som är värda att nämna är Preems planer på en utbyggnad av raffinaderiet i Göteborg och ett spännande projekt i Sotenäs där man planerar att bygga en landbaserad laxodling som ska generera 2 000 arbetstillfällen. Det kommer betyda oerhört mycket för kommunerna i Bohuslän, säger Johan Trouvé. 

För att locka till sig fler företag till regionen försöker Västsvenska Handelskammaren berätta om de befintliga företagen som redan finns och lansera de områden regionen är duktiga inom.

– Vi har ett antal områden där vi är världsledande i och det är där vi ser våra styrkor. Det gäller också att vi paketerar många saker gemensamt så att regeringen ser att det händer saker i det här området, och då kan staten hjälpa till att tillsätta forskningspengar.

Göteborg andas framtidstro

I Göteborg byggs det för närvarande om aldrig förr och stadsutvecklingsfrågan har fått en ordentlig skjuts. Nya byggnationer genererar ytterligare arbetstillfällen och ger fler företag chansen att etablera sig här. 

– Tidigare kunde man inte hitta kontorsytor att hyra, vi hade en lägre vakansgrad än London till och med. Man börjar nu se att Göteborg får en storstadsprägel i och med de nya byggnationerna som sker. Både infrastrukturmässigt och med de höga husen som börjar poppa fram. De andas framtidstro och storstad, säger Johan Trouvé. 

Vår region är lokomotivet i svensk ekonomi.

Det finns såklart också utmaningar för regionen. Bland annat nämner Johan Trouvé bakåtsträvare och att regionen ska få den plats i Sverige som den förtjänar.

– Alla vill inte se en utveckling, och det är framförallt män över 70. Är de dessutom skrivkunniga brukar de generera ganska mycket protester, jag blir riktigt less på det. Alla är dock inte sådana, men om bakåtsträvare förekommer så hittar man de flesta i den genren. Västlänksdebatten är bara ett exempel, men nu när laxodlingen i Sotenäs ska etableras uttalade sig en äldre man som uttalade sig om att han inte vill ha dem där och att ungdomarna vill inte jobba på omoderna laxodlingar. Men de kommer anställa 14 veterinärer och tänk bara på hur många veterinärassistenter och andra jobb det kommer skapa inom nya områden. 

– Vår region är lokomotivet i svensk ekonomi och det måste man inse uppe i Stockholm. Om man pratar med myndigheter och departement uppe i Stockholm jämför man Göteborg med Kristianstad och Sundsvall, för dem är vi en stad som alla andra. Men vi är banne mig Sveriges näst största region och Sveriges centrum för produktion och utveckling och det är våran riktiga utmaning, säger Johan Trouvé.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.