Ta tillbaka ditt fokus

27 mars 2020

Medlemstidningen Ingenjören har pratat med Gabriella Ringvall, förändringsledare och kommunikationsstrateg i egna företaget &thebrain, om hur man lär sig fokusera igen. För visst tappar också du fokus ibland när kollegorna pratar, när mejl trillar in, när notiser blinkar med mera, med mera. De ständiga avbrotten gör det svårt att få saker gjorda. Men det går att lära sig fokusera igen.

fokus.jpg
Bild: Pixabay

Gabriella Ringvall lyfter fram åtta områden att satsa på.

1. Avskärma dig

För uppgifter som kräver koncentration behöver man komma bort från störningar. Det kan vara att gå till ett tyst rum eller ett kafé (med jämnt sorl där man inte utskiljer vad folk pratar om).

2. Avsätt tid

Förutom att avskärma sig så är det viktigt att få sammanhängande tid när man inte sticker emellan med andra uppgifter. Det kan vara att avsätta sjok av tid. Kanske att dela upp dagen i tvåtimmarspass när ett pass ägnas åt en uppgift.

3. Utnyttja morgnarna

Morgonen är den tid på dagen som är bäst för tankekrävande arbete för de allra flesta. Det är då vi är kognitivt alerta. Passa därför på att använda den tiden till det som kräver koncentration. 

4. Pausa

Att ta pauser är nödvändigt för kreativitet och fokus. De flesta har varit med om att misslyckas med att lösa ett problem, men efter en paus eller en natts sömn så faller bitarna plötsligt på plats.

5. Sluta multitaska

Hjärnan är helt enkelt inte gjord för att multitaska. Gör man det en hel dag blir man trött i huvudet. I stället är hjärnan gjord för att göra en sak i taget.

6. Men det känns ju så bra

Men det känns ju så effektivt att göra mycket samtidigt, men är det verkligen det? Reglera det istället: bestäm dig för vad du ska göra och följ de tidigare råden: skärma av dig, stäng av mejl, notiser, ljud, gå till en tyst zon – utan telefonen – och ha en sak i taget igång på skärmen.

7. Rör på dig

Att aktivera kroppen hjälper också hjärnan att fokusera. Stå upp, ha gåmöten, gör tåhävningar eller andra rörelsepauser några gånger per dag.

8. Köp förra årets julklapp

Och så ett omtvistat tips: Ha inte mobiler eller datorer med på möten om du inte har en specifik uppgift där de behövs. Det här – vilket alltså motsvaras av förra årets julklapp mobillådan – är omdebatterat. Många hävdar att mobiler och datorer hör hemma på möten. Men för hjärnan är mobillådan bra och ger fokus.

Källa: Ingenjören

Läs hela artikeln här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.