Månadens miljötips!

13 februari 2019

Hifab kommer att ge oss olika hållbarhets- och miljötips framöver. Denna första gång fokuserar Maria Hammar, Avdelningschef Miljö och Energi Göteborg, på olika saker vi kan spara på för att på så sätt bespara miljön.

Spara energi

Elektronisk utrustning på din arbetsplats förbrukar energi även när du inte använder den. Därför är det viktigt att stänga av utrustningen när den inte används. Standby-el står för 20 % av elförbrukningen på en genomsnittlig arbetsplats.

Ett annat tips för att spara energi är att se över belysningen på arbetsplatsen. Har ni onödig belysning? Tag bort den.

I rum som inte används hela tiden, som t.ex toaletter och konferensrum, kan man installera sensorstyrd belysning. Och om ni inte redan har gjort det, så byt ut lampor till lågenergialternativ.

Vill du få hjälp med att veta vad som förbrukar mest energi – kanske helt i onödan – på just din arbetsplats, då kan du ta hjälp av experter som utför energikartläggningar.

Spara papper

Inom Europa används ca 200 kg papper per person och år. 10 anställdas pappersförbrukning motsvarar ett normalstort träd. Hur många träd gör er arbetsplats av med per år?

Minska pappersförbrukningen genom att ha standardinställning med dubbelsidig utskrift och kopiering samt Follow You konton med personlig inloggning på skrivare.

Uppmuntra även medarbetare att lägga till en hälsning i sin mailsignatur om att mailet inte bör skrivas ut.

För att ytterligare minska miljöpåverkan bör pappret som köps in vara återvunnet och miljömärkt.

spara miljön

Rensa bland hygienartiklarna på kontoret och byt ut all tvål, handkräm och diskmedel till miljömärkta produkter. Passa även på att göra samma sak med produkter för städning. Här kan ni också se över vilka möjligheter som finns för att använda sig av refillsystem. Använder ni en städfirma – välj en miljömärkt, eller ställ krav att de endast ska använda miljömärkta produkter.

Spara miljön genom att minska användningen av engångsartiklar

Pappmuggar, pappershanddukar på toaletter och kök, portionsförpackning av mjölk, tonerkasetter och personalens hämtmat; allt bidrar till användning av engångsartiklar. Som tur är finns det flergångsalternativ som kan ersätta de flesta engångsartiklarna. Involvera personalen för bästa resultat.

Spara vatten

Vatten har tidigare ansetts som ett smärre problem för oss i Sverige men med förra årets fantastiska sommar i minnet då vi faktiskt fick vattenbrist mer eller mindre i hela landet är ämnet aktuellt. Läckande kranar känns inte som ett så stort problem då droppen innehåller så lite vattenmängd – men över tid kan droppande kranar läcka en hel del så se till att täta läckorna inom kort!

Ett sätt att vara effektiv med vattenanvändningen är att inte diska under rinnande vatten samt fylla diskmaskinen så gott det går för att köra den färre gånger.

Vill du veta mer? Kontakta maria.hammar@hifab.se

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.