Detaljplaner stoppar hemmakontor

24 maj 2022

Under Coronapandemin har synen på vad som är en arbetsplats förändrats betydligt. Vi var många som vande oss vid att sitta hemma och jobba och många företag har fått upp ögonen för de nya möjligheterna med att arbeta hemifrån och de positiva effekter det har haft för företaget i form av effektivare arbetsdagar och konkurrensfördelar när det gäller att attrahera nya medarbetare. Att få till ett rum för ett bra kontor i hemmet är dock en utmaning för många. Tyvärr sätter detaljplanen ofta stopp för att skapa ett bra hemmakontor.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Att skapa ett bra hemmakontor kan vara en utmaning för många. Den plats som finns i hemmen är inte alltid tillräcklig för att skapa ett bra hemmakontor och att sitta på en stol och jobba i sovrummet är i längden inte bra för varken kropp eller själ. Att arbeta hemifrån verkar inte vara något som  kommer att försvinna då flera företag, både stora och små, ser fördelar i att ha personal som jobbar hemifrån på heltid eller delar av sin arbetstid. Vi behöver därför skapa förutsättningar för och uppmuntra till att skapa goda arbetsplatser i hemmet.

När platsen i huset inte räcker till är det många som överväger att bygga ut huset eller ett garage med övervåning där man kan ha sitt kontor. Att bygga ut boyta är ganska kostsamt medan ett garage med loft kan lösa både bilförvaring och hobby samtidigt som man får ett bra hemmakontor ovanför. På Mellby Home har man märkt en kraftig ökning av förfrågningar om garage med övervåning eller loftgarage för att skapa hemmakontor. En hel del av de som visat intresse får tyvärr inte bygga en sådan byggnad. Det beror i de flesta fall på att detaljplanerna har gjorts med en förlegad uppfattning om att alla ska ha låga garage. Totalhöjden sätts i många fall till under 4 - 4,5 meter vilket knappt klarar ett vanligt dubbelgarage med 22° takvinkel.

- Det är naturligtvis mycket olyckligt när en bra lösning som många vill bygga stoppas på grund av en förlegad och onödig begränsning. Snabba omställningar som synen på hemarbete skapar utmaningar men det skulle vara till stor nytta om det kom direktiv från Boverket där bygglovsavdelningarna ska prioritera insatser som skapar utrymme för hemmakontor och då ska kunna förbise dessa gamla begränsningar, säger Fredrik Sahlberg, VD på Mellby Home.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.