Det lönar sig att ha kul på jobbet – bokstavligen

23 april 2024

Enligt undersöknings- och analysföretaget Brilliant Future, som nyss har genomfört en stor arbetsplatsundersökning, har bolagets lönsamhet ett starkt samband med att medarbetarna har kul på jobbet.

Bild: Brilliant Future
Bild: Brilliant Future

Glädje på jobbet har en direkt positiv effekt på bolagets EBITDA/nettoomsättning. Det visar en kartläggning från Brilliant Future som är baserad på lönsamhetsdata från 84 verksamheter och 543 svar från medarbetarundersökningar. Lönsamheten är i snitt 20 procent högre om medarbetarna har kul på jobbet, enligt undersökningen.

- Att ha kul på jobbet innebär bland annat att arbeta tillsammans med bra kollegor som delar samma värdegrund. Det innebär också att vara en del av en engagerad arbetsgrupp där alla är lyhörda och där cheferna genuint bryr sig om sina team. Att det är en bra kultur, att möjlighet till personlig utveckling finns och att arbetsuppgifterna är varierande och utvecklande. Och sambandet är väldigt tydligt; medarbetare som har kul på jobbet mår inte bara bättre, det är dessutom en viktig faktor för att skapa lojala kunder och lönsamhet. Det finns helt enkelt bara vinster med att alla har kul på jobbet, säger Sofie Johansson, expert på medarbetarundersökningar på Brilliant Future.

  Undersökningen visar också att det finns ett starkt samband mellan lönsamhet och att bolaget samlar in feedback från sina kunder. De bolag som är bäst på att samla in feedback har i snitt 60 procent högre lönsamhet än de som inte samlar in feedback i lika stor utsträckning.

  - Det är viktigt att inte bara kartlägga, utan att också agera på insikterna som kartläggningen ger. Genom att agera utifrån datadrivna insikter är det lättare att fatta beslut som stärker både medarbetarna och bolaget. Det finns många faktorer som påverkar lönsamheten men det här är de absolut viktigaste faktorerna, säger Sofie Johansson.

  Pernilla Gilbert

  Kommunikatör

  Följ artikelämnen

  Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.