Bli morgondagens arbetsgivare

27 maj 2020

Karin Witalis, på Witalis Real Estate Consulting AB, menar att morgondagens arbetsgivare är de företag som är positiva till distansarbete och som kan erbjuda storstadsjobb till de talanger som ledsnat på det urbana livet. De som flytt staden.

karin.jpg
Karin Witalis, Witalis Real Estate Consulting AB.

Drömmen om att lämna stan och flytta till landet blev starkare för varje år. Vi hittade ett fint hus i Bettna i Sörmland. Min chef sa nej. Distansarbete var inte att tänka på. Dessutom varnades jag för att flytta från stan eftersom det inte skulle finnas någon arbetsmarknad för mig på landsbygden. Inga möjligheter att byta jobb, inga karriärmöjligheter, bara misär. Jag lyssnade, vi blev kvar i stan.

Några år senare testade vi på nytt. Den här gången var både min och makens arbetsgivare positiva till vår flytt och såg inga problem i att vi skulle jobba hemifrån ett par dagar i veckan och komma in till kontoret de dagar vi hade möten, konferenser eller dylikt.

Så vi sålde bostadsrätten, byggde ut lantstället, packade ihop våra prylar och drog från stan.

Arbetsgivaren har filialkontor i hela landet och de anställda kan växla mellan att jobba hemifrån eller från något av alla kontoren. Så länge arbetet blir gjort och kunderna är nöjda spelar det mindre roll var och när arbetet utförs.

Många storstadsföretag, och då särskilt stockholmsföretag, beklagar sig över hur svårt det är att rekrytera personal eftersom kandidaterna man vill rekrytera inte kan ordna bostad i huvudstaden. Att Stockholms bostadsmarknad inte fungerar särskilt bra är väl känt och likaså att det behövs ett batteri av åtgärder för att åtgärda detta.

Det enskilda företaget kan dessvärre inte göra mycket åt problemen på bostadsmarknaden. Som företagare får man istället spela med de kort man har för att lösa sina rekryteringsproblem.

För en tid sedan lyssnade jag på ett radioprogram där sociologen Lotta Svensson intervjuas om fenomenet att unga lämnar landsbygden. Detta är inget nytt och inget konstigt tycker jag. Vill man skaffa sig högre utbildning måste man i regel flytta. Vill man byta miljö måste man också flytta. Jag ser inget märkligt i detta. Landsbygdens problem som jag ser det, är inte primärt att unga flyttar därifrån, utan att inflyttningen till landsbygden är för låg.

I slutet av radioprogrammet med Lotta Svensson handlar diskussionen om vad som händer med stadsbon när han/hon passerat ”bo i stan och göra karriär-fasen” och när nöjeslivet och ”pulsen” inte längre känns så viktigt. När han/hon befinner sig i nästa fas i livet med familj och barn och där vardagen är en ”lämna, jobba, hämta, middag, natta-tillvaro”. Just i den gruppen tror jag att det finns många som skulle vilja flytta ifrån stan, till ett lugnare och enklare liv på landet, men som inte tror att det går eftersom man har ett utpräglat stadsjobb.

När jag hör storstadsföretag beklaga sig över att det inte går att rekrytera ”talanger” i storstan brukar jag tänka att dessa företag borde försöka tänka nytt. Varför inte öppna filialkontor utanför storstäderna, runt om i landet? Gärna i kombination med en investering i riktigt bra teknik för  distansarbete och online-möten. Därefter kan företagen marknadsföra sig till den här superattraktiva gruppen av högutbildade personer som har gjort karriär, stadgat sig och som vill ha ett stabilt och tryggt jobb, men som har ledsnat på det urbana livet.

Tro det eller ej, men här typen av företag finns faktiskt. Talar man med deras anställda får man veta att personalen uppmuntras att, av klimatskäl, jobba hemifrån någon gång i veckan. Arbetsgivaren har filialkontor i hela landet och de anställda kan växla mellan att jobba hemifrån eller från något av alla kontoren. Så länge arbetet blir gjort och kunderna är nöjda spelar det mindre roll var och när arbetet utförs.


Ni kommer märka att Stockholms ofungerande bostadsmarknad inte är något problem för er. Ni kommer att kunna anställa ändå!

Så modernt! Så smart! Så rätt!

Felet många av dessa företag gör, tyvärr, är att de inte visar den här bilden utåt. Istället marknadsför de sig som extremt urbana företag. Höga hus, motorvägar, bright lights, big city, tempo, STAD! Det är lite synd tycker jag. Företagen skrämmer kanske bort de ”talanger” som de skulle vilja anställa.

Så, en uppmaning till alla ledningsgrupper, chefer och HR-avdelningar som verkar i dessa flexibla, moderna företag: börja berätta om hur bra ni är och hur positiva ni är till distansarbete!

Då kommer ni märka att Stockholms ofungerande bostadsmarknad inte är något problem för er. Ni kommer att kunna anställa ändå!

Krönika av: Karin Witalis, Witalis Real Estate Consulting AB


Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.