Varsågod och sitt – bra!

12 december 2019

Många pratar om hur nyttigt det är att stå upp och jobba och även att vi ska försöka röra mer på oss i de aktivitetsbaserade kontoren. Magnus Lignell, vd för Malmstolen, förespråkar själv rörelse och variation både på jobbet och fritiden, men menar också att när man väl sitter måste man sitta bra. Och det är här Malmstolen kommer in i bilden.

Malmstolen.jpg
Bilder: Malmstolen

Familjeföretaget Malmstolen är jämnåriga med Lokalguiden och startades hemma i pingisrummet 1994, av pappa Dick Malm och sönerna Arne och Erik. 25 år senare är Malmstolen ett av de starkaste varumärkena för ergonomiska arbetsstolar i Norden. All produktion sker fortfarande i fabriken i Hunnebostrand.  

Utslitet ord men viktigt

- Vi är passionerade att hjälpa människor till ett riktigt bra sittande på kontoret, konstaterar Magnus Lignell. Både om du har en helt egen stol eller om du delar stol med en eller flera kollegor. Hela vår affärsidé är uppbyggd kring ergonomi, det är otroligt viktigt för oss. Och borde vara det för alla. 

Jag tycker det är väldigt konstigt att man relativt ofta inreder ett helt kontor idag utan att ta med en ergonom i planeringen. 

Dock har ordet ergonomi tyvärr blivit något överkonsumerat, menar han vidare.   

- Detta är absolut en utmaning. För oss är ergonomi inget begrepp vi bara slänger oss med, det är verkligen grunden i allt vi gör. Erik Malm har lagt många år på att forska, utveckla och samlat input från andra ergonomiskt kunniga personer runt om i Skandinavien. Vår syn på ergonomi och sittande finns samlat i vårt 56-sidiga kompendium och bygger på något vi kallar SAAR. Det betyder att en stol ska ge Stöd, Avlastning, Avslappning och även stimulera till medveten Rörelse. 

Blir sittande för länge

Även om många nu har blivit medvetna om att det är bra att stå upp på jobbet sitter de flesta av oss cirka 70 % av tiden. 

- Många blir sittande, alldeles för länge, i en soffa eller på en barstol på ett aktivitetsbaserat kontor. Jag ser det rätt mycket när jag är ute. Och då pratar vi absolut inte bra ergonomi. Jag tycker det är väldigt konstigt att man relativt ofta inreder ett helt kontor idag utan att ta med en ergonom i planeringen. 

Skillnaden från förr är stor, på gott och ont, menar Magnus. 

- Förr lade man 60-70 % av budgeten på arbetsstationerna, i dag går samma summa till så kallad soft seating. Och det är inte fel, kontorets gemensamma ytor är också viktiga för att skapa och stärka både imagen och varumärket. Den uppgiften får bland annat loungemiljöer, lampor och textilier ta. Men en arbetsstol behöver endast leverera bra ergonomi och inte vara en designikon. 

Vill vara proaktiva

När folk verkligen ska fokusera och producera sitter man oftast bäst vid ett skrivbord, menar Magnus vidare. Idag ser ofta förutsättningarna dock lite annorlunda ut. Förr hade alla en egen stol och sjukgymnastens ord var i stort sett lag. I dag kan samma person sitta i flera olika stolar, på en och samma dag. 

- Att de då är enkla att ställa in och inte för spretiga i sitt utseende är en stor fördel i dagens öppna och ibland aktivitetsbaserade kontorslösningar.

Malmstolen har flera olika modeller, med matchande utseende, som fyller olika funktioner. 

- Olika människor behöver stolar med olika mekanismer, menar Magnus. Vissa människor har ju faktiskt riktiga bekymmer, till exempel skolios och annat. Vi har länge levererat stolar till personer som har speciella behov men idag är vi mer proaktiva och förebygger i större utsträckning problem med både rygg och nacke.  

Hållbart på riktigt

Malmstolen har exempelvis en modell med ett patenterat ryggstöd som består av ett band som kan justeras helt individuellt. En annan är framtagen för att man ska kunna sitta fokuserat en längre tid, en annan ställer in sig mer eller mindre själv och är utvecklad för det moderna kontoret där folk byter plats oftare.  

- Vi har även ett antal industrimodeller som ska tåla 24-timmars sittande. På vissa arbetsplatser används kontorsstolen under dygnets alla timmar, vilket ställer extremt höga krav på hållbarhet.

På tal om hållbarhet, en stol från Malmstolen har 10 års garanti och är just hållbar. På flera sätt. 

- Många av våra stolar håller 15-20 år och är alltså oerhört miljövänliga i detta slit och släng-samhälle. Vi är dessutom den enda arbetsstolstillverkaren som har en hel svanenmärkt kollektion. 

Och som sagt, både Malmstolen och Magnus själv proklamerar även för att stå upp och jobba emellanåt. 

- Det gör vi absolut! Vi jobbar till exempel ihop med en leverantör som tillverkar en gungande ståplatta. Den, tillsammans med någon av våra stolar, är en riktigt bra kombo, konstaterar Magnus Lignell avslutningsvis. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.