Västberga, Stockholms centrala industriområde

4 september 2018

Västberga, med sitt strategiska och unika läge, har genom stadens expansion utvecklats till det mest centrala företagsområdet i Stockholm. Sett till antal företag och antal människor i området är det också det största industriområdet i regionen, berättar Christopher Johanson, vVD & marknadschef, och Andreas von hedenberg, Affärsutvecklingschef, Fastpartner.

Västberga_ Fastpartner.jpg
Västberga Entré. Bild: Fastpartner

I Västberga Entré planerar Fastpartner för att utveckla ca 45 000 kvm nya lokaler med inriktning mot produktion, lager, lätt industri och kontor. 

– Fokus ligger på en helt ny lagerfastighet med tillhörande kontor och parkeringshus.Ungefär hälften av ytan kommer att utgöras av lager, ca 8 000 kvm avsätts för kontor och resterande ytor tas i anspråk av parkeringshus, restaurang och handel, berättar Andreas von Hedenberg, affärsutvecklingschef, Fastpartner.

hyresgäst i förarsätet

Det stora lager Fastpartner planerar är ett så kallat höglager.

– Vi har inte stängt dörren för någonting men arbetar främst för ett höglager och i andra hand för lätt industri. Närheten till city kan locka nya typer av handelsaktörer som t ex e-handel och livsmedelsaktörer då efterfrågan på lager i gott läge i Stockholm är enormt. Inte sällan ligger lager långt från city vilket inte rimmar med dagens krav på korta leveranstider. I Västberga finns möjligheten att leverera snabbt, effektivt och miljömedvetet vilket gör den här produkten lite speciell. Att etablera sig i Västberga innebär en stor tidsvinst, säger Christopher Johansson, vVD och marknadschef, Fastpartner.

–Det man ser när e-handeln växer är att det blir viktigt att få kontroll på leveranserna till kund. En presumtiv hyresgäst ges här tillfälle att sätta sig i förarsätet för utvecklingen av sin distributionslösning för e-handel, fortsätter han.

Håller tidsplanen

Det har varit en lång resa och många års arbete med att ta fram detaljplanen.

– Vi tror att vi om drygt ett år har en ny detaljplan och förhoppningsvis kort efter det även ett bygglov. Som det ser ut håller vi tidsplanen relativt väl, säger Christopher Johansson.

Så långt som till planerad inflytt har Fastpartner i dagsläget inte kommit.

– Vi hoppas att under hösten 2019 föra bra diskussioner med framtida hyresgäster. Gissningsvis pratar vi inflyttning ca ett och ett halvt år efter byggstart vilket i bästa fall blir 2020/2021, säger Christoper Johansson.

Framtidsinriktat område

Västberga har med sitt strategiska läge vid Stockholms södra infart, nära E4 och Södra länken, länge varit en knutpunkt för distribution till Stockholm city. 

Området har delvis fortfarande karaktär av ett logstikområde med flera av de största logistikföretagen som hyresgäster, men det finns även plats för de mindre företagen med inriktning mot industri, och produktion. Området har de senaste åren ändrat karaktär och allt mer utvecklats mot höteknologisk forskning och produktion, där Fastpartner tillsammans med bl  Sandvik har varit en av de pådrivande aktörerna. 


Läs artikeln i sin helhet i Magasinet Lokalguiden med utgivning v 38.
Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.