Flygplatsnära logistik

10 oktober 2023

Airport City Stockholm är Sveriges första flygplatsstad och en vision som delas av Swedavia, Arlandastad Group AB och Sigtuna kommun. Som en del av flygplatsstaden ska 1 000 000 kvm mark framöver utvecklas, främst för logistik. Området Logistic City har en detaljplan och ska nu börja utvecklas i etapper. ”Logistik har vuxit kraftigt under senare år i Arlandaområdet, vilket gjort det extra intressant att investera i och exploatera det här området”, konstaterar Stefan Stenberg, vd, Swedavia Real Estate.

Logistic City.jpg
Stefan Stenberg, vd, Swedavia Real Estate, om utvecklingen framåt i Logistic City.

Strax väster om Stockholm Arlanda Airport ska Logistic City utvecklas, som en del av Airport City Stockholm, staden som kontinuerligt håller på att växa fram på och omkring flygplatsen. Logistic City kommer bli en mötesplats för lager- och logistikverksamhet, industri, hantverkslokaler, trafikantservice och handel. Läget nära flygplats, järnväg och andra kommunikationer skapar givetvis unika möjligheter. Den strategiska placeringen med skyltläge mot motorvägen kommer att bli en utmärkt bas för många företag och verksamheter.


Marken, på sammanlagt 1 000 000 kvm, har Swedavia ägt länge.


– En detaljplan har funnits på plats ett antal år, berättar Stefan Stenberg, vd, Swedavia Real Estate. Logistik har vuxit kraftigt under senare år i Arlandaområdet, vilket gjort det extra intressant att investera i och exploatera det här området. Dessutom gjorde vi för några år sedan samma resa i Göteborg då vi, i samarbete med Bockasjö, utvecklade logistik vid Göteborg Landvetter Airport. De erfarenheterna och den framgångsrika metodiken tar vi nu med oss när vi ska utveckla Logistic City.


Södra och norra delen

Området består av två delar och kommer att bebyggas i etapper. Den södra delen, Logistic City 1, är inkörsporten till området och kommer att utvecklas först. På den 150 000–180 000 kvm stora markytan kommer det att finnas plats för logistikbyggnader och hantverkshus, men även trafikantservice som hotell, restauranger, fordons- och bränsleservice.


Logistik har vuxit kraftigt under senare år i Arlandaområdet, vilket gjort det extra intressant att investera i och exploatera det här området.  

– Vi har idag ett letter of intent med en större aktör som i sin tur kommer gå självständigt och framöver erbjuda lokaler och moderna ytor till marknaden. Det märks att logistikexploatörerna fortfarande har en stark tro på framtiden och det här läget nära flygplatsen är givetvis väldigt attraktivt.


Processen med marken har tagit längre tid än vad Swedavia Real Estate förväntade sig och det är svårt att veta hur tidsplanen framåt kommer att se ut, menar Stefan Stenberg.


– Vi kommer börja arbeta med infrastrukturen framöver plus dagvatten, vägar och el. Parallellt med det börjar vi med markberedningen för anläggningarna så att allt är så förberett det bara går. Men det kan dröja både ett eller två år. Som en del i detta arbetar vi även med att utveckla cargoområdet på den östra, motsatta, vid sidan av bana 1.


Logistic City 2, som är den norra och även största delen i området, utvecklas i nästa steg. Det området är beläget alldeles väster om Stockholm Arlanda Airports bana 1. Även det området är avsett för speditörer, transportörer inom frakt, flygfrakt samt större logistikföretag.


– Hur upplägget kommer se ut här vet vi ännu inte och tidsplanen är givetvis avhängig av hur processen fortlöper i den södra delen.


En gemensam vision

Airport City är en vision som Swedavia har tillsammans med både Arlandastad Group AB och Sigtuna kommun och innebär utveckling på båda sidor av motorvägen.


– Alla råder över sina egna områden och utvecklingen där men vi jobbar tillsammans med både planering och marknadsföring, förklarar Stefan Stenberg. Sigtunas översiktsplan slogs fast under förra året och där finns exempelvis vårt norra område med som flygplatsanknuten verksamhet.


På kommunens webbsida kan man lösa följande: Airport City Stockholm är Sveriges första flygplatsstad. Den byggs upp med en vision om en levande stad närmare världen. En stad som med sitt läge nära Stockholm Arlanda Airport, järnväg och motorväg skapar tillfällen för människor att mötas, karriärer att växa och företag att utvecklas. Den nya staden kommer att ha en avgörande roll för tillväxten i Stockholmsregionen och Sverige. Här planeras bland annat arbetsplatser för 50 000 personer.


För Arlandastad Group är det redan full fart framåt. När man förvärvade den stora marken vid Arlanda var det en yta utan tydligt användningsområde och ingångsvärdet var därefter. Idag heter samma område Explore Arlandastad och är ett av Sveriges största utvecklingsprojekt på 290 hektar, en attraktiv destination för allt fler verksamheter. Här pågår ett kontinuerligt etableringsarbete.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.