80 000 kvm logistik

17 oktober 2023

Almnäs är en del av Stockholm Syd, ett av Stockholms bästa och mest expansiva logistiklägen. Här håller Stendörren på att utveckla cirka 80 000 kvm för modern logistik och lätt industri. En logistikbyggnad är färdigställd och inflyttad, två lättindustribyggnader kommer stå klara under hösten respektive första kvartalet 2024. Och arbetet med logistiketapp två har redan startat.

Stendörren äger sammanlagt 180 000 kvm planlagd mark i Almnäs och vill här utveckla fastigheter med fokus på både funktion och hållbarhet. Beläget strax sydväst om Södertälje, i direkt anslutning till E20 och bara några få kilometer från E4, är läget attraktivt. Och efterfrågan är stor.


Vår ambition är att bygga ett modernt verksamhetsområde där vårt breda utbud bidrar till att våra hyresgäster hittar synergieffekter sinsemellan.

– Vi ser att det finns en tydlig efterfrågan på moderna, effektiva och hållbara lokaler och just i södra Stockholm har utbudet varit litet, konstaterar Daniel Grönwall, uthyrningschef, Stendörren. Här har vi en bredd i vårt erbjudande, allt ifrån lättindustrilokaler om cirka 360 kvm till logistikytor i storleksordningen om cirka 25 000 kvm.


Många fördelar

I området finns redan flera stora logistikaktörer och mindre verksamheter etablerade. Verksamheter som lockar andra.

– Att företag som exempelvis Scania finns i Södertälje innebär att flera företag attraheras av att etablera sig just här.

En annan fördel med Almnäs är att området erbjuder hållbara transportslag genom sin närhet till Södertälje hamn, där omlastning kan ske till både båt och järnväg.

– Detta innebär goda förutsättningar för etablering av så kallade ”last mile”-verksamheter med närhet till både Stockholm och Mälardalen, fortsätter Daniel Grönwall.


Bygger ut etappvis

I Almnäs kommer Stendörren sammanlagt kunna utveckla upp till cirka 80 000 kvm.


– Vi bygger ut området successivt, i takt med behoven hos både befintliga och nya kunder, berättar Daniel Grönwall. Vår första logistikbyggnad, om cirka 11 000 kvm, är uthyrd till ISAB, Södertälje Industriservice AB. De två lättindustribyggnaderna, om vardera 2 300 kvm, kommer stå färdiga under hösten och första kvartalet 2024 och här har vi redan tecknat ett flertal kontrakt på en majoritet av lokalytan.


Samtidigt pågår förberedelser och projektering för den andra logistiketappen i området.


– Här har vi erhållit godkänt bygglov för en logistikbyggnad om cirka 17 000 kvm. Vi har flera dialoger igång och har startat projekt just tack vare att det varit drivet av kunders behov. Vår ambition är att bygga ett modernt verksamhetsområde där vårt breda utbud bidrar till att våra hyresgäster hittar synergieffekter sinsemellan.


Lägre koldioxidavtryck

Och även hållbarhet ligger högt på agendan.


– De två lättindustribyggnaderna byggs till exempel med limträstomme vilket ger cirka 30% lägre koldioxidavtryck jämfört med en konventionell stålstomme. Dessutom miljöcertifierar vi våra nybyggnationsprojekt enligt BREEAM och installerar också solceller, berättar Daniel Grönwall avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.