Utomhuskontor ger tanken kraft

11 december 2017

Dominika Andræ är partner på optimal, ett konsultbolag som hjälper fastighetsägare och investerare att utveckla och förädla handelsplatser. Här drömmer hon om att arbeta utomhus, där tankens frihet inte begränsas av tak eller väggar. Förutom fördelar som sänkta stressnivåer och ökad kreativitet kanske utomhuskontoren även är lösningen på hur vi får liv i alla nya stadsdelar som byggs?

Arbeta_utomhus.jpg
Utomhuskontor ger tanken kraft

Det är den 26 mars 2017 och vi får ett nytt rekord! Det visar sig vara en av de varmaste marsdagarna i historien med hela 20 graders värme. Plötsligt far tanken iväg och jag börjar drömma om ett nytt kontor. Ett kontor där ljumma vindar smeker mig över kinden, där tankens frihet inte begränsas av tak eller väggar, ett kontor där man får gå på en mjuk matta av gräs när man ska sträcka på benen och där vi kan ta kontorets eftermiddagsfika i den täta syrenbersån! En vacker dröm som faktiskt är en sanndröm - nästan! Jag läser att fler fastighetsbolag, med Castellum i spetsen, planerar för utomhuskontor, på gården eller på taken. WorkOut heter det första utomhuskontoret som invigdes i Företagsstaden I 11 i Växjö inför sommaren 2016. Ett kontor om 300 kvm som är uppdelat i olika slags uterum. Rum där man både kan stå och sitta för att arbeta, man har till och med ett tak med solceller som det går att ta skydd under ifall regnet duggar lätt.

Dominika Andræ, Partner, Optimal


I Stockholm invigde AMF i förra veckan sin satsning på att erövra taken i Stockholm. Rooftop är namnet på ett projekt som består av tre tak mitt i centrala Stockholm vilka knyts ihop med 3 450 kvm mixad utomhus- och inomhusyta. Här finnas verksamheter inom kultur, träning, välbefinnande och service – dessutom med 360-graders utsikt över Stockholms takåsar.

Växjö och Stockholm City, två vitt skilda världar men ändå samma tanke. Tanken att expandera kontor till andra ytor än de traditionella, ytor som ger tanken kraft! En tanke som idag är en trend. Trenden att arbeta utomhus, framtidens nya arbetsplats! Det finns studier som tyder på att arbeta utomhus sänker stressnivåerna och ökar återhämtningsförmågan, samtidigt som det ger variation, ökar kreativiteten och gör oss friskare och piggare. Det borde dessutom även vara hälsosamt för företagens ekonomi. Hyran bör ju bli lägre på ett utomhuskontor då byggkostnaderna borde vara försumbara, eller?

Nåja, idag är det lite kallare och det känns lite mindre attraktivt att arbeta på ett utomhuskontor. Tanken kvarstår dock...Hur ska vi på ett bättre sätt kombinera det bästa av två världar? De aktivitetsbaserade kontoren, gårdagens stora trend, och det nya, att vi kontorsråttor behöver komma ut från kontoren i större omfattning, för att må bättre.

Kanske utomhuskontoren, nåja kombinerat med ett litet inomhuskontor, är lösningen på hur vi ska få liv i alla nya stadsdelar som byggs runtom i landet? Alla dessa stadsdelar som byggs utanför citykärnorna som riskerar att bli trista sovstäder utan liv och rörelse ifall vi inte fyller på med arbetsplatser. Men, så måste det ju vara! Låt oss bygga små inomhuskontor med de mest fantastiska utekontor, i organiska former, som vi kan kreera idag. Utekontor som får fart på det där folklivet som alla talar sig så varma om i våra nya förorter och stadsdelar.

Vi kan börja med Rinkeby, Husby, Ursvik, Norra Djurgårdsstaden, Barkarby, Sollentuna för att nämna några platser där det finns utrymme och behov av att människor ser och möter varandra. Nu for tanken iväg igen och jag drömmer om en värld där vi får till en integration på riktigt…

Krönika författad av Dominika Andræ

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.