Tänk på synen vid distansarbete

17 november 2020

Sedan i våras har många helt eller delvis arbetat hemifrån för att minska spridningen av Corona, och nu är det högst aktuellt igen – rekommendationerna är att arbeta hemma i möjligaste mån. Hemmakontoren är sällan optimerade för långa arbetsdagar och hälsan får med tiden stryk av det. Med små och enkla åtgärder kan stora förbättringar i synergonomin åstadkommas. Synoptik ger dig tipsen på vad du ska tänka på när du distansarbetar.

Bild: Synoptik
Bild: Synoptik

Arbetsmiljöverket har under lång tid arbetat med frågor kring arbetsmiljön vid skärmen. Synergonomin är en viktig del vid ett bra skärmarbete och den frågan blir än mer aktuell vid hemarbete där miljön inte är anpassat till arbete.

– Att arbeta hemifrån en dag i veckan och sitta vid köksbordet med den lilla laptop-skärmen brukar fungera alldeles utmärkt. Men när du sitter där ofta, under längre tid är det ett antal saker man bör tänka på för att inte hälsan ska ta stryk av hemarbetet, säger Stina Lönn, chef för klinisk utveckling på Synoptik.

Vid hemarbete förändras många rutiner. Exempelvis försvinner de naturliga pauserna som både kroppen och ögonen behöver. Det tillsammans med belysning som inte är anpassad gör att arbetsmiljön hemma måste ses över för att fungera i längden.

– Förutom att ofta ta korta pauser handlar det mycket om synergonomin. Ser vi inte bra så spänner vi oss och ändrar på kroppens hållning för att kompensera, det leder i längden till belastningsproblem och spänningshuvudvärk som i längden kan påverka din syn och svårigheter att fokusera på nära håll, säger Stina Lönn.

SÅ förbättrar du din arbetsmiljö hemma:

1. Ha vid behov en lampa på bordet som lyser upp bordsytan.
(Ställ lampan till vänster om dig om du är högerhänt, vise versa om du är vänsterhänt – så undviker du att armen skuggar dina dokument.)

2. Om möjligt ta hem din bildskärm, tangentbord, stol och bildskärmsglasögon från kontoret.

3. Hitta ett sätt så att du kan höja bildskärmen så att blickvinkeln mot mitten av skärmen är cirka 20 grader nedåt.

4. Se över dina skärminställningar – en stor bokstav (versal) ska vara minst tre millimeter hög på 70 centimeters avstånd.

5. Ta korta pauser ofta för att både sträcka på kroppen och låta ögonen fokusera längre bort än på bildskärmen.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.