Så mycket tid lägger svensken på IT-strul varje år

30 april 2024

Varje vecka lägger svensken 75 minuter av sin arbetstid på onödigt teknikstrul. Det visar en färsk undersökning från Novus som gjorts på uppdrag av IT-företaget Avoki. Den största utmaningen svenskarna har kopplat till IT-strul är att logga in i olika system och att hitta rätt dokument. Bristande videokonferensteknik och kollegor som inte kan muta sig i möten på ett korrekt sätt är vanliga störande moment.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Cirka hälften av svenskarna har 3-5 timmar digital arbetstid per dag, ett arbete som många gånger utförs i en undermålig och eftersatt IT-infrastruktur.

- IT-strul är vår tids stora energitjuv på arbetsplatsen. Enligt vår undersökning lägger varje svensk 2 veckors arbetstid på IT-strul varje år. Det är tid vi hade kunnat använda för att öka produktiviteten och stärka den svenska konkurrenskraften. Eller ge våra medarbetare längre semester och återhämtning, säger Peter Uddfors, CEO på Avoki.

De tekniska problem som stjäl mest tid är att logga in i olika system (51%), hitta rätt dokument (32%) och ineffektivitet orsakad av bristande uppkoppling (27%). Digitala beteenden man stör sig på handlar om allt från i vilken kanal man kommunicerar i, till bristande mute-teknik, för mycket multitasking och överanvändande av emojis.

- För att bli framgångsrik handlar det om att ha en IT-infrastruktur som fungerar, är säker och enkel att använda. I den research vi gjorde tillsammans med Karios Future nyligen kan vi se att om man fixar det, ökar möjligheten att bli ett högpresterande företag med hela 50%. Så det finns mycket att vinna för den som tar frågan på allvar säger Peter Uddfors.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.