Så får ni bättre möten

3 september 2019

Sajten Kontorsliv har tagit hjälp av mötesexperten Jörgen Dyssvold som har tagit fram enkla tips för att effektivisera arbetstiden på möten.

Möten.jpg
Foto: Pixabay

Enligt konferensorganisationen Svenska Möten sitter de flesta av oss i möten 20 procent av arbetstiden. För chefer är siffran hela 60 procent. Timmar och minuter som inte används effektivt och kan leda till att många måste jobba ikapp även på fritiden. Jörgen Dyssvold, på mötesbyrån Herr Omar, menar att det behövs en kulturförändring på svenska företag. 

- Förändringar kan kännas obekväma till en början, nästan som att gå på stan med för lite kläder, men skapar mindre stress och större trivsel på jobbet, säger han och fortsätter:

- Kostnaden för dåliga möten är fyra gånger så hög som kostnaden för svenska sjukskrivningar. Men det finns enkla botemedel. 

3 botemedel mot mötessjukan: 

Entimmesnormen

Många, om inte alla, möten har standardtiden en timme. Varför då? Fundera igenom hur lång tid ni verkligen behöver. Troligen går det att hålla mötet på 45 minuter. Eller … 25. Bara en kvart mindre kan göra under för effektiviteten och underlätta för nästa gäng som bokat mötesrummet.

Vi OSA:r aldrig nej

Helt enligt vår konsensuskultur tar det emot att säga nej till ett möte även om man har för mycket att göra. Att göra det okej att säga nej ökar troligen också effektiviteten på era möten. Entreprenören Elon Musk skickade nyligen ut ett mejl till sina anställda om att de ska lämna möten som inte är tillräckligt bra. Drastiskt, måhända, men med ett visst symbolvärde.

Alla ska med

Om du mest sitter av tiden på ett möte behöver du sannolikt inte vara med. Jörgen Dyssvold föreslår att ni delar in deltagarna i två cirklar. Till den innersta cirkeln kallas dem som måste vara med på mötet och till den yttre kollegor som gärna får delta i mån av tid, men då mer som åhörare. Det ska framgå i inbjudan om mötet är obligatoriskt eller inte.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.