Pigg och frisk på kontoret

12 november 2019

Vintertiden är här och med den utmaningen att hålla sig pigg, frisk och glad. Går det ens? Kontorsliv.se vet hur du i alla fall ökar chanserna.

1. Fånga dagsljuset!

Sverige är ett fantastiskt land på många sätt men dessvärre också mycket mörkt om vintrarna. För oss som dessutom tillbringar våra dagar inomhus blir bristen på solljus ofta påtaglig under den mörka årstiden. Vi blir trötta, ledsna och lättare sjuka. Hur mysigt det än känns att krypa upp i en soffa med en kopp te under lunchen, gör det till en vana att gå en promenad i stället. Varje dag! Eller ännu hellre för den som har möjlighet att duscha på jobbet, ta en joggingtur! Dagsljuset och motionen kommer att göra dig både starkare, friskare och dessutom mer snabbtänkt under eftermiddagstimmarna.

2. Tvätta händerna och torka rätt!

Att det är viktigt att hålla en god handhygien är ingen nyhet. Men tvättar du dig på effektivast möjligast sätt? Och hur noga torkar du dig efteråt? Bakterier och virus trivs i fuktiga och varma utrymmen, därför är torkandet efter handtvätten också viktigt. För dig som inte alltid har möjlighet att tvätta händerna är alkogel och alkomousse ett bra alternativ. Placera ut på kontoret på strategiska ställen.

3. Sitt inte stilla vid skrivbordet!

Det är livsfarligt att sitta stilla. Studier visar att riskerna för flera av våra vanligaste allvarliga sjukdomar ökar för den som inte kontinuerligt rör på de stora muskelgrupperna minst en gång i timmen. Även risken för att bli förkyld eller få influensa ökar för de som sitter mycket stilla. Så kör igång ett fem minuters styrkepass för hela kontoret varje dag, skrivbordsträna och, lättast av allt, höj skrivborden!

4. Håll efter snusket

I en lokal där många personer vistas samlas mycket virus och bakterier. Inte minst på de ställen som många tar på ofta. Hiss- och lysknappar, tangentbord som används av flera, kaffemaskinen, handtag och touch screens. För att mota bakterier och virus är det bra att hålla de här platserna extra rena under den mörka årstiden. Ett tips är, enligt hygienföretaget Essity, att illustrera ett flödesschema på kontoret. Hur rör sig människorna vanligtvis i byggnaden? Det gör det enklare att se vilka ställen som behöver städas ofta. 

5. Vitaminboosta kollegorna!

Det allra bästa sättet att skydda sig mot vintersjukorna är förstås att hålla sitt immunförsvar så starkt som möjligt. Förutom att sova gott och minst åtta timmar om nätterna spelar maten en enormt viktig roll. Boosta både dig själv och kollegorna med teer som gör gott för kroppen , mat som gör er smarta och såklart – riktigt mycket och nyttig fräsch frukt i kontorets fruktkorgar.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.