Pausa smart på kontoret

26 februari 2020

Stillasittandet breder ut sig i Sverige. Enligt den senaste folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten sitter så många som varannan svensk stilla sju timmar eller mer per dag. Det digitala hälsoföretaget Yogobe utmanar därför landets arbetsplatser i att pausa smartare. Att värna om fikapausen och röra på sig under tiden är nämligen ett effektivt sätt att få in mer rörelse i vardagen. Målet med utmaningen är att skapa goda och hållbara vanor.

– Vi är på jobbet åtta timmar varje dag och för att få tillräckligt med rörelse i vardagen måste vi planera in den även under arbetstid. Att ta en paus där vi går från att sitta framför en skärm till att sitta stilla någon annanstans ger oss inte den återhämtning vi behöver. Vi behöver helt enkelt revolutionera den klassiska fikapausen för att minska de långvariga effekterna av allt stillasittande. Vi ska lägga till fler pauser och röra på oss under tiden, säger Camilla Oldberg, som skapat konceptet Pausa Smart tillsammans med kollegan Lisa Flink och i samarbete med Yogobe.

 Vi behöver helt enkelt revolutionera den klassiska fikapausen för att minska de långvariga effekterna av allt stillasittande. 

"Aktiv soffpotatis"

Det som händer i kroppen vid långvarigt stillasittande är att de stora muskelgrupperna inte kontraherar och blir inaktiva. Några av följderna av långvarig muskulär inaktivitet är låg energiomsättning, fetma, stelhet och värk i kroppen. Att sitta stilla mycket är därför en riskfaktor för flera av de stora folksjukdomarna, som till exempel diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar samt att dö i förtid, menar Lisa Flink.

– Även om man kör ett träningspass på kvällen så slutar man ändå i kategorin “aktiv soffpotatis” om man sitter stilla resten av dagen, på jobbet till exempel. Självklart är det bra med fysisk aktivitet, men vi behöver både mer rörelse i vardagen och träning, säger Camilla Oldberg.

Fikapausen det perfekta tillfället

Fikapusen är ett perfekt tillfälle att addera vardagsrörelse. När man ändå bryter upp från arbetet kan man förena nytta med nöje genom några enkla rörelser som sätter igång cirkulationen och ökar energin. Dessutom är fikapausen ett tillfälle då ofta alla samlas, vilket förenklar logistiken att få ihop personalgruppen och ökar känslan av att “alla ska med”. Därför är det viktigt värna om pauserna, samtidigt som vi behöver tänka annorlunda kring vad en paus innebär.

Pausa Smart är Yogobes koncept för mikropausträning online. Det är ett samarbete med Creo Hälsa och skräddarsytt för kontors- och konferensmiljöer. Syftet är att göra smarta rörelsepauser tillgängliga för fler. Övningarna är anpassade för arbetsplatser och kan enkelt utföras vid ett skrivbord, mötesrum eller rakt upp och ner där du är. Pauserna är utformade efter behov och har olika syften som rörelse, återhämtning, fokus och energi.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.