Nyfiken på franchise?

10 december 2018

Det finns över 30 000 egna företagare i Sverige som ”hyr” sin affärsidé och sitt varumärke. I korthet innebär franchising just det: att någon som äger ett framgångsrikt affärskoncept hyr ut rätten att använda affärskonceptet och varumärket till andra företagare. Nyfiken? Ta hjälp av dem som kan.

Drömmer du om att starta eget företag är franchise ett alternativ som du kanske inte har tänkt på. Det finns över 30 000 egna företagare i Sverige som ”hyr” sin affärsidé och sitt varumärke. I korthet innebär franchising just det: att någon som äger ett framgångsrikt affärskoncept hyr ut rätten att använda affärskonceptet och varumärket till andra företagare. Det är ett långsiktigt samarbete som styrs av ett franchiseavtal.


För konsumenten som handlar varor eller köper tjänster är det nästan omöjligt att se om kedjebutiken eller företaget som du handlar av är ett franchiseföretag eller inte.


När man blir franchisetagare är det vanligt att man betalar ett engångsbelopp till franchisegivaren och att man sedan löpande betalar en så kallad franchiseavgift som ofta är en procentsats av hur mycket man säljer i företaget. För konsumenten som handlar varor eller köper tjänster är det nästan omöjligt att se om kedjebutiken eller företaget som du handlar av är ett franchiseföretag eller inte.

Någon bättre företagsskola eller något bättre sätt att starta ett eget företag än med hjälp av ett seriöst franchiseföretag finns knappast. Den nye företagaren får med köpet av en franchise ett utprovat och färdigt affärskoncept där det finns fungerande marknadsföringsrutiner, testade marknadsförutsättningar, administrativa rutiner, system för ekonomirutiner, utbildning och handledning.

Mer information

Mycket mer information om franchising finns att hitta på svenskfranchise.se. Svensk franchise är en organisation som sedan 42 år verkar för att franchise som företagsform ska utvecklas och bedrivas etiskt.

En annan viktig aktör att ösa information ur är Franchisetorget som arrangerar lokala informationskvällar på över 30 orter runt om i Sverige. Här kan du få information om franchise, hitta framtidens nya entreprenörer och vad det innebär att expandera sitt företag och bli franchisegivare. Läs mer på franchisetorget.se. Bakom initiativet står Ramona Byrö tillsammans med samarbetspartners såsom Svensk Franchise, Aspia och franchisegivare som vill expandera i Sverige och hitta nya franchisetagare.

Numera är även Lokalguiden en samarbetspartner till Franchisetorget och kommer genom olika erbjudanden att kunna stötta när franchisegivaren ska hitta lokaler till nya franchisetagare. Just lokalen och läget är en av de viktigaste faktorerna för ett lyckat franchisekoncept. I januari kommer Franchisetorget att anordna en informationsträff i samband med Lokalguidens mötesplats NYLOKAL i Stockholm, Göteborg och Malmö. I samband med det kommer deras besökare att kunna träffa fastighetsägare på plats, skapa kontakt och diskutera olika lokalalternativ. Läs mer på nylokal.se.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.