Nya Kronan är Årets Bygge

5 april 2022

Nya Kronan i Sundbyberg vann den 24 mars priset Årets Bygge 2022 i kategorin Hotell och kontor. Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år och som hållit budget, haft hög arbetssäkerhet och skapat mervärde.

nya kronan.jpg
Nya Kronan. Bild: Vasakronan

Reflex Arkitekter har på uppdrag av Vasakronan utformat Nya Kronan – ett miljösmart kontorskvarter som är ritat för att passa in i det småskaliga Sundbyberg. Skatteverket hyr idag lokalerna, som är nästan hälften så stora som deras tidigare i Solna Strand.

Juryns motivering: Samverkan har stått överst på agendan i det här projektet som blev klart både i tid och under budget. Hållbarhet och innovativa metoder har väglett fram till slutresultatet som är en byggnad av högsta kvalitet. Stort grattis Nya Kronan, vinnare av Årets bygge 2022 i kategorin Hotell och kontor!

Tillsammans har vi kunnat få till ett modernt, yteffektivt och estetiskt tilltalande hus med bra miljöprofil.

– Vi är jätteglada för priset, och lyfter på hatten för Vasakronan och Skanska. Tillsammans har vi kunnat få till ett modernt, yteffektivt och estetiskt tilltalande hus med bra miljöprofil, säger Anders Nordlund, ansvarig partner på Reflex.

Kvarteret Kronan i centrala Sundbyberg bestod ursprungligen av tre byggnader uppförda 1981, med ett 15 våningar högt kontorshus som reste sig högt över de omkringliggande husen. Höghuset är sparat och renoverat samtidigt som resten av kvarteret är nybyggt.


– De nya byggnaderna bidrar till att skapa en stadsmässighet längs Sturegatan, säger Anders Nordlund. Husen delas upp i mindre volymer med varierad utformning och höjd för att passa in i det småskaliga Sundbyberg. Variationen i skala och form accentueras av en individuell fasadgestaltning. Fasadmaterialen är tidlösa och beständiga i en grafisk färgskala som kontrasterar mot det röda teglet i höghuset.

Husen har solceller både på tak och vissa fasader. Gröna tak med sedum hjälper till med dagvattenhanteringen och skapar en naturlig och inbjudande utemiljö kring takterrasserna. Borrhålslager förser byggnaden med både värme och kyla. Bygget har projekterats för att uppnå miljöcertifieringen LEED Platina Core & Shell.

Reflex har 2013 – 2018 ansvarat för koncept, detaljplan, programhandlingar och systemhandlingar på uppdrag av Vasakronan. Bygghandlingar har projekterats av CF Möller för entreprenören Skanska. Byggnaderna färdigställdes 2021.


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.