Ny storsatsning i Nykvarn

22 september 2022

I Nykvarn, strax söder om Stockholm, förvärvade Logicenters nyligen mark, och här ska en modern logistikbyggnad på 50 000 kvadratmeter växa fram. ”Nykvarn är perfekt för företag som vill ligga nära storstaden”, säger Matthias Kettelhoit, CEO för Logicenters.

logicenters.jpg
Matthias Kettelhoit, CEO för Logicenters, om nysatsningen i Nykvarn. Bild: Logicenters

Logicenters, som är en del av fastighetsbolaget NREP, strategi är att äga och utveckla bra fastigheter i bra lägen och har genom denna strategi byggt upp en portfölj på närmare 2,3 miljoner kvadratmeter fördelat på 90 fastigheter i Norden och i Polen. Och snart äntrar de även Tyskland. Just nu har de 22 projekt i gång och håller på att bygga 650 000 kvadratmeter på den nordiska marknaden.

– I vissa lägen bygger vi built to suit, alltså anpassade fastigheter, och ibland bygger vi på spekulation, i bra geografiska lägen, och hittar kunderna sedan. I vår nya plan har NREP beslutat att vi kan vara koldioxidneutrala 2028, det är ett tufft mål då det omfattar  både hur vi opererar fastigheterna och hur vi bygger dem, säger Matthias Kettelhoit, CEO på Logicenters.

Helst vill vi hyra ut allt till en aktör men i och med att den är på 50 000 kvadratmeter så kan det finnas flera hyresgäster som vill ha en mindre del av ytan.

I början av våren förvärvade Logicenters mark i Nykvarn från bygg- och anläggningsföretaget Veidekke. Den totala markytan är på över 200 000 kvadratmeter, precis intill E20 och med närhet till Svealandsbanan.

Inflyttning under 2024

Planen är att bygget av den 50 000 kvadratmeter stora logistikfastigheten ska startas under nästa vår för att hyresgästerna ska kunna flytta in under 2024. Redan nu förs flera diskussioner med potentiella hyresgäster och i framtiden finns planer på ytterligare byggnationer.

– Helst vill vi hyra ut allt till en aktör men i och med att den är på 50 000 kvadratmeter kan det finnas flera hyresgäster som vill ha en mindre del av ytan. Om man tänker sig en logistikfastighet som en radhuslänga där vi kan dela den i tårtbitar, men vi brukar säga att det minsta man kan hyra är 5 000 kvadratmeter. Normalkunden brukar ta 7 000-8 000 kvm och är det större ytor än 10 000 kvadratmeter börjar det ebba ut gällande tagare, säger Matthias Kettelhoit.


Starkt logistiskt läge

Nykvarn har vuxit till att bli ett starkt logistiskt läge utanför Stockholm. Här har man närheten till såväl Södertälje som hela Mälardalen och med ett bra skyltläge precis längs E20.

– Nykvarn är perfekt för företag som vill ligga nära storstaden och här finns det mycket mark. Stockholm har nästan blivit två städer nu, antingen sitter man norr eller söder om staden. Bolag som vill ha korta ledtider till Stockholm och Finland, eller redan sitter i Stockholm och har växt ur sina lokaler. Sitter man söder om Stockholm vill man inte flytta norr om staden, för då får man inte med sig personalen, säger Matthias Kettelhoit.

Osäkra tider väntar för Sverige, och världen, men Matthias Kettelhoit ser positivt på marknaden för logistikfastigheter. E-handeln spås, inom de kommande 5-10 åren, ta allt mer andelar på marknaden och då kommer behovet av logistikfastigheter att öka.  

– Vi går in i en turbulent tid nu. Dels så går räntorna upp och det finns en osäkerhet i konsumtionen. Osäkerheten gör samtidigt att många företag ser över sina logistikupplägg och då har man haft för snäva marginaler i sina upplägg och börjar nersourca, man bygger mer lagervolym närmare sin slutkund. Även om e-handeln har ett litet hack i attraktionen utifrån ett investerarperspektiv så tror vi fortsatt att de är i början av resan. Sverige ligger fortfarande efter länder som England och Tyskland. Om 5-10 år, då 30 procent av all handel kan gå via nätet, krävs det väsentligt mycket mer lagerytor.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.