Catena satsar i Stockholm Syd

15 oktober 2019

Stockholm Syd pekas ut som det nya logistikområdet söder om Stockholm. 1 000 hektar industri, logistik och kontor ska utvecklas i området. En av aktörerna är Catena som har tecknat avtal om att förvärva mark på 450 000 kvm.

Catena - puff.jpg
Foto: Nykvarns kommun

På Stockholm Syds hemsida beskrivs området som ”Sveriges bästa industri och logistikläge”. Och det är kanske inte så konstigt. Närhet till två stora Europavägar, Svealandsbanan, Skavsta flygplats och Södertälje hamn är svårslagna säljargument i sammanhanget. Flertalet aktörer finns med i utvecklingen av området. Catena är en av dem. De förvärvade 450 000 kvm från Smedberg Logistik- & Industrimark AB för 315 miljoner kronor.

– Tittar man generellt så finns det inget större område söder om Stockholm för logistik. Västberga ligger centralt, Brunna till öster och Rosersberg i norr. Söder om stan finns inget och med tanke på att 70-80 procent av godsflöden kommer söderifrån är Stockholm Syd ett fantastiskt läge. Ur ett hållbarhetsperspektiv känns det helrätt att inte dra förbi Stockholm med gods som skall in i staden.  Alla kommunikationer finns här med väg, järnväg, hamn och flygplats. Specifikt i området finns trafikplatsen Almnäs där infrastrukturen redan är klar, säger Henrik Lettesjö.