Modern logistik i bästa skyltläge

25 april 2023

I Brunna, norr om Stockholm, utvecklas just nu ett av Stockholms bästa logistikområden. Här äger Castellum drygt sammanlagt 180 000 kvm mark fördelat på sex fastigheter och det finns flera möjligheter för hyresgäster att skräddarsy en lokal i bästa skyltläge.

brunna.jpg
Marie Frid, projektansvarig på Castellum, om möjligheterna i Brunna. Bilder: Castellum

Castellums första nybyggnadsprojekt på Mätarvägen 9 och 45 är båda fullt uthyrda och inflyttade. Även en anläggning på Mätarvägen 43 står klar. Här finns fortfarande chans att hyra en större lokal som är perfekt för exempelvis ett e-handelsföretag som behöver lager och kontor samlat, eller ett grossistföretag med lagerförsäljning. Och fler ytor är under produktion, just nu bygger Castellum nytt både på Mätarvägen 17 och Pettersbergsvägen 31.

Tre olika produkter

– Precis vid infarten till Brunna bygger vi nu både mindre hantverkslokaler på Petterbergsvägen 31, från cirka 400 kvm–1 200 kvm, och större höglager mellan 2 300 kvm–3 100 kvm på Mätarvägen 17, berättar Marie Frid, projektansvarig på Castellum. Lokalerna passar för lager eller produktion och kommer färdigställas till sommaren.

När vi bygger moderna, flexibla lager på spekulation följer vi vår standardmall som fungerar för de flesta. 

Den nyligen färdigställda Mätarvägen 43 är en fastighet som är anpassad efter lager och lätt industri med stor flexibilitet.

– Det här är en anläggning som innehåller något större lokaler, den som står ledig är på 7 000 kvm, berättar Marie Frid, som gärna ser en ensam tagare till ytan som passar för en renodlad större lagerverksamhet.

Att kunna erbjuda tre helt olika produkter i samma område är såklart en styrka då intresset är stort.

–  Just nu har vi många visningar på Mätarvägen 17, konstaterar Marie Frid. Aktörer inom både produktion och renodlad logistik är intresserade. Här har man som hyresgäst möjlighet att påverka utformningen av lokalerna som har 11 meters fri höjd och en hög bärighet på 5 000 kilo/kvm. På entréplan kommer smidig in- och utlastning kunna ske och kontors- och personalutrymmena kommer finnas en trappa upp på entresolplan. När vi bygger moderna, flexibla lager på spekulation följer vi vår standardmall som fungerar för de flesta. Genom åren har vi mejslat fram en grundlösning där exempelvis kontorsdelen är relativt enkel att anpassa.

Solceller som säljargument

Högt på agendan för Castellum står även hållbarhet. Och högt upp på taken monteras ofta också solceller.

– Alla våra anläggningar certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och på Mätarvägen 43 ska vi snart koppla in solceller om nästan 1 megawatt, något vi är väldigt stolta över. Även på Mätarvägen 17 kommer vi koppla in en anläggning på nästan 500 kilowatt. Det ska bli väldigt spännande att se vad de anläggningarna kommer ge framöver. Vi vill garantera grön el i våra hus och intresset för detta är stort även bland våra hyresgäster. De större bolagen kräver idag miljöcertifierade anläggningar och solceller har absolut blivit ett säljargument.

Strategiskt läge

Den strategiskt starka placeringen vid E18 och närheten till både Bromma och Arlanda flygplats är bara några saker som talar för nya industriområdet Brunna i Upplands-Bro. Det geografiska läget ger effektiva distributionsvägar till Stockholm, Mälardalen och resten av landet där tillgängligheten förbättras ytterligare när Förbifart Stockholm står klar. Närheten till E4 ger ytterligare möjligheter till sjötransport via Gävle hamn. Området nås enkelt med bil, även ett flertal busslinjer trafikerar området till och från Kungsängen som är närmaste pendeltågsstation. Avståndet till Stockholm är ungefär 30 km och man når både Arlanda och Bromma flygplats på mindre än 30 minuter.

–  Ja, att Brunna ligger fantastiskt är verkligen ingen underdrift. Brunna är helt rätt både nu och i framtiden. Framför allt när Förbifart Stockholm står klar och när det på sikt börjar byggas bostäder i närområdet. Att våra fastigheter på Mätarvägen dessutom är de första på området gör ju inte saken sämre. Dessutom har vi tre tomter kvar, längs med Mätarvägen, 47, 49 och 51, alla utmed E18. Här kan vi bygga antingen enligt vårt standardkoncept men också för de hyresgäster som kommer med egna, specifika krav. Så med detta läge känner vi oss trygga med att även våra framtida projekt blir lyckosamma, avslutar Marie Frid.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.