Lunchen en strategisk resurs – inte bara paus

12 juni 2025

En ny undersökning visar att 84 procent av svenskarna upplever att en god lunch förbättrar energi och fokus under eftermiddagen. Trots det är lunchen den mest förbisedda timmen i svenskt arbetsliv. Det menar Sodexos vd Peter Mellin i en debattartikel i Dagens Industri, där han efterlyser en ny syn på lunchens roll i arbetslivet.

Vy uppifrån på ett runt matbord där fyra personer äter. På tallrikarna finns hamburgare, pommes frites och en grillad grönsakssmörgås. En person doppar pommes i sås, en annan håller i en ölsejdel, och en har en smartphone bredvid sig. Bordet står på ett f
Bild: Unsplash

– Det är hög tid att återerövra lunchens kraft – inte se den som ett avbrott i arbetet, utan som en motor för mänsklig energi. En god lunch kräver inga nya system och ingen ny teknik. Den kräver tid. Mat. Människor. Och den kräver arbetsgivare som vill sätta återhämtning, gemenskap och energi på agendan – för att få något mycket större tillbaka, säger Peter Mellin, vd för Sodexo Sverige.

Opinionsundersökningen, genomförd av Verian på uppdrag av Sodexo, visar att 84 procent av svenskarna upplever att en god och näringsrik lunch förbättrar deras energi och fokus på eftermiddagen. Samtidigt ser endast 25 procent lunchen som dagens viktigaste måltid.

– Det blottlägger ett systemfel i hur arbetslivet är organiserat och den kultur vi har på våra arbetsplatser. Framtidens arbetsliv formas inte bara i mötesrum och genom verksamhetsmål. Det formas även vid lunchbordet, säger Peter Mellin.

Forskning visar att en ordentlig lunchpaus stärker både fokus och prestation, samtidigt som den minskar stress och risken för utmattning. Folkhälsomyndigheten betonar även att arbetsplatsens matmiljö påverkar våra matvanor – och att små förändringar kan ge stora effekter på hälsa och välmående.

Fem tips till arbetsgivare som vill investera i den goda lunchen:

1. Integrera lunchen i arbetsmiljöarbetet. Gör måltidens kvalitet och lunchkulturen till en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det signalerar att frågan tas på allvar.

2. Skapa attraktiva lunchmiljöer. Utforma lunchutrymmen så att de är inbjudande och trivsamma, med plats för både social samvaro och lugn avskildhet.

3. Investera i hälsosamma och tillgängliga alternativ. Erbjud lunchförmåner och skapa incitament som gör det både enklare och mer lustfyllt att välja mat som smakar gott och ger långvarig energi.

4. Föregå med gott exempel. Uppmuntra chefer att ta ordentliga lunchpauser. Lyft fram goda exempel och arbeta aktivt för att förändra normer som signalerar att pauser är improduktiva.

5. Mät och följ upp. Inkludera frågor om lunchvanor, lunchutrymmen och matutbud i medarbetarundersökningar. Använd resultaten för att driva förbättringsarbete.

Se alla lediga lokaler här.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.