Låt savannen komma in på kontoret

7 november 2019

Vi människor är gjorda för ett liv på savannen så att sitta still på ett kontor är inget våra kroppar direkt jublar åt. Och det är varken din rätt inställda kontorsstol eller din ergonomiska mus som kommer att rädda dig från att så småningom få ont i kroppen. Satsa istället på modern ergonomi, som utgår från att rörelse och förändring är bra, och på ett aktivitetsbaserat kontor. Där skapar vi förutsättningar för arbetsrotation även för oss kontorsråttor, menar Tommy Wilén. Men vi måste använda det. På rätt sätt!

Savannen.jpg
Bild: Pixabay

Vid en arbetsmiljöförändring dyker alltid olika frågor kring ergonomi upp, menar Tommy Wilén, leg naprapat, ergonom, arbetsmiljökonsult och föreläsare. Och få kan svara på dem. 

- Ofta har varken företag eller företagshälsovård några bra svar eftersom de inte har den bredare kollen och för att de kan för lite om aktivitetsbaserat arbetssätt.

Dessutom finns det stora skillnader på hur man ser på ergonomi i dag, menar han.

- Det finns gammal ergonomi och det finns modern ergonomi. Grundfilosofin i det gamla synsättet på ergonomi är att kroppen måste avlastas. Allt handlar om att försöka göra det mindre jobbigt och förbättra en statisk arbetsposition. Här står olika produkter i fokus och hur man ska använda dem på rätt sätt. Den moderna ergonomin däremot, som jag förespråkar, utgår från att förändring och rörelse är bra. Våra kroppar behöver göra olika saker varje dag, vi är skapta för det. 

Byt arbetsställning

Den moderna ergonomin och ett aktivitetsbaserat arbetssätt går hand i hand, menar Tommy. 

Klassikern ”din bästa position är din nästa” stämmer verkligen. Så länge du byter ställning kommer din kropp fungera bra. 

- Ja, de gillar varandra! Ett aktivitetsbaserat kontor uppmuntrar till olika arbetsställningar, som inte ens behöver vara ergonomiskt riktiga. Det handlar inte om att du behöver sitta med exakt rätt vinkel i armen eller nacken. Det är grundproblemet, att hela tiden använda samma muskler, som måste bort. Det spelar ingen roll hur många ergonomiska produkter man köper in. Klassikern ”din bästa position är din nästa” stämmer verkligen. Så länge du byter ställning kommer din kropp fungera bra. 

Och det behövs egentligen inte mycket...

- Hjärtforskning kopplad till vår moderna livsstil har fastställt att 30 sekunders rörelse varje halvtimme är det minsta kroppen behöver för att hålla sig frisk, konstaterar Tommy. Allt utöver det är bonus. Sitter du still hela dagarna och istället väljer att träna behöver du köra hårt upp till sju timmar/vecka för att kompensera sittandet. Våra kroppar är designade för lågintensiv motion. Hård träning har andra bra effekter men ska du skydda dig mot hjärt- och kärlsjukdomar är det bäst att inte sitta still helt enkelt.

Stolen ingen räddning

Även om man lyckats skapa ett aktivitetsbaserat kontor som i mångt och mycket liknar den där savannen måste det användas på rätt sätt. Här handlar det om att förändra beteenden, menar Tommy som ofta får hjälpa företag på traven när det är dags att börja jobba i den nya miljön. Som för många kan verka både främmande och skrämmande till en början. 

- Tyvärr glömmer många företag att involvera personalen tidigt. Det är ganska vanligt att medarbetarna fortfarande befinner sig i förnekelsefasen medan ledningen kanske haft över ett år på sig att förbereda sig. De företag som dessutom sålt in den nya kontorslösningen för att spara plats får ännu svårare att få med sig personalen på tåget. Man ska akta sig för att projicera en allt för hård  bild av konceptet och hur man ska jobba. Se till att forma ambassadörer istället som kan entusiasmera folk. 

En inspiratör kan vara Tommy som vid en uppstart ofta får börja med att desarmera den eviga frågan: "Men… vad kommer hända med min kontorsstol?"


- Jag tar upp den gamla ergonomins brister och förklarar att det inte är stolen som kommer att rädda dig, det är inte den enda lösningen. Sitter du ”rätt” ett helt arbetsliv kommer du ändå att få ont i kroppen. Jag presenterar helt enkelt ett bättre alternativ – rörelse! På det aktivitetsbaserade kontoret har vi möjlighet att skapa arbetsrotation även för oss kontorsråttor. Det här är lätt för folk att förstå, men den största utmaningen blir ändå att få folk att just röra på sig. Jag brukar poängtera att det finns ingen vits med att byta arbetsplats ”bara för att”, man måste istället bygga in att det finns mycket att vinna med det nya arbetssättet. Det kan handla om ökad samverkan, ökad produktivitet och mycket annat. Här handlar det mycket om rätt ledning och att man försöker bygger en kultur kring det nya sättet att jobba. 

Ta hänsyn till alla

Ett aktivitetsbaserat kontor kan bli en demokratisk arbetsplats där alla kan lyckas, menar Tommy. 

- Det handlar om att skapa en bred flora av arbetsplatser. För att skapa de bästa förutsättningarna behöver man göra riktiga case studies och ta reda på vad folk verkligen behöver. Även med hjälp av kvantitativ data, inte bara kvalitativ. Har man ett jobb som innefattar mindre är fyra distinkta arbetsuppgifter är man egentligen inte betjänt av ett aktivitetsbaserat kontor. Man kan även applicera olika lösningar på samma kontor och leasar man dessutom sina möbler blir det enklare att förändra längs vägen. 

Även om det i mångt och mycket handlar om en beteendeförändring är det givetvis viktigt med både bra hjälpmedel och möbler på det aktivitetsbaserade kontoret. 

- Och det är viktigt att man tar hänsyn till alla, menar Tommy. Särskilt de med speciella behov. Skaffa ett produktrum där man kan gå in och hämta olika hjälpmedel. Satsa på bra arbetsplatsbelysning som enkelt kan ställas in. Att hålla det just enkelt är viktigt. Välj till exempel tre eller fyra olika modeller av samma stol så att folk inte behöver lära sig flera olika stolar och dess funktioner och inställningar. Det handlar om att göra arbetsplatsstationerna så bra som möjligt, och så lättinställda som möjligt. 

Slutligen, hur kommer aktivitetsbaserade kontor att utvecklas framöver?

- Jag tror vi kommer att landa i att aktivitetsbaserat kan betyda lite vad som helst, menar Tommy Wilén. Allt kommer att handla om ett företags specifika behov och vilka funktioner som ska stödjas. Vi kommer att se ännu mer skräddarsydda lösningar. Tänk bara på den nya generationen som snart är på väg ut i arbetslivet. Vad behöver de? Förutom rörelse givetvis, för det kommer aldrig att förändras.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.