Kör intervaller hemma

25 mars 2020

Eftersom det kan vara svårare att hålla fokus hemma, till skillnad från på kontoret med alla härliga kollegor (eller i en djungel kryllandes av rovdjur), är intervall-metoden värd att testa. Pomodoro-metoden är ett verktyg för tidsplanering utvecklat av Francesco Cirillo sent under 1980-talet och imponerar än idag många chefer och frilansare runtom i världen.

timer.jpg
Bild: Pixabay

Har du någonsin hört talas om Pomodoro-metoden? Nej, det är ingen italiensk maträtt, även om pomodoros betyder tomater. Nej, Pomodoro-metoden är ett verktyg för tidsplanering, utvecklat av Francesco Cirillo sent under 1980-talet, och imponerar än idag många chefer och frilansare runtom i världen. Metoden går ut på att dela upp varje arbetsuppgift i 25-minuters klossar följt av en 5-minuters rast. Upprepa denna cykel tills hela din uppgift är avklarad. För att säkerställa hundraprocentigt fokus, sätt en timer eller hitta en app som passar dig.

Logiken bakom denna metod är baserad på evolutionsbiologi, som menar att människan har enklare att hålla sig alert i kortare intervaller. Detta då våra hjärnor är designade och utvecklade för att säkerställa överlevnad i en värld av rovdjur. För att skydda oss från annalkande hot är hjärnan konstant alert. Att fokusera på endast en uppgift åt gången var inte nödvändigt, och kunde dessutom resultera i livshotande konsekvenser.

Källa: sniph.com

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.