ICONisk byggnad nominerad

15 oktober 2019

Multifunktionsbyggnaden Icon, ritad av Semrén & Månsson för APP Properties, är en av tre byggnader som nominerats till Växjö kommuns byggnadspris.

Bild: Semrén & Månsson
Månsson

Den 67 meter höga L-formade byggnaden, ofta omnämnd som Växjös nya landmärke, beskrivs av juryn som ”modigt utformad med ett självsäkert och kraftfullt uttryck”.

ICON ligger i Arenastaden i Växjö, i anslutning till VIDA Arena, gamla ishallen och Myresjö Arena. Med sin mix av kontor, bostäder och gymnasieskola ger byggnaden förutsättningar för liv och rörelse över stora delar av dygnet – ett vitalt och nödvändigt tillskott när området ska omvandlas från renodlad arenabebyggelse till levande stad.

Så här skriver juryn i sin målande motivering:

”En komplex byggnad i flera nivåer, en maskin som innehåller allt, en hel stad vertikalt, som ramar in en äldre ishall och reser sig högt över idrottsanläggningarna som den självklara målpunkten. Utstickande partier utmanar. Skivmaterial i blåstickande rödton, metallickänsla och mjölktonade glas.

Fasadens indelning med variation i färger skapar en känsla av rörelse och färgvalen associerar till den idrottsliga omgivningen. Den markerar en ny tid i ena stadsänden och bråkar med sin motpol i andra ändan med den lika ikoniska domkyrkan. Icon Växjö är modigt utformat med ett självsäkert och kraftfullt uttryck. Ett nytt landmärke i Växjös skyline.”

Växjö kommuns byggnadspris riktar sig till byggherren och delas ut av byggnadsnämnden. Vinnaren koras den 24 november 2019. 

Klicka här för att läsa Lokalguidens tidigare artikel om ICON i Växjö.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.