I huvudet på en konsult

24 maj 2022

Efter att ha arbetat som mäklare och konsult för logistikfastigheter en längre tid har jag idag förmågan att kunna förstå en hyresgästs behov och sedan veta exakt vilken fastighetsägare den passar hos. Jo, den lyxen har jag faktiskt. Att se den röda tråden. Samtidigt är det ju såklart även köpmönster, läge och infrastruktur runt fastigheten som avgör om en logistikspelare sätter sig i exempelvis Jönköping, Växjö, Uppsala eller kanske Göteborg. Just nu skriver vi maj 2022 och här ger jag bl a min syn på vad en etablering i en nybyggd anläggning kan innebära.

kristian.jpg
Kristian Sundborn, på SundbornPendén, om branschen han verkar i.

Logistiksverige börjar skaffa sig flera riktigt gynnsamma fördelar. Logistikspelare och real estate providors gör sin hemläxa - hela tiden. I skrivande stund kan man faktiskt prata om att logistiksverige exploderar, främst på grund av att marknaden växer med ny och etablerad e-handel, men även på grund av att coronapandemin delvis förändrat vårt köpmönster med ökad konkurrens som följd för alla parter. 

Jag får ständigt bevis på att det innebär fler fördelar för de som flyttar till nybyggnation. 

konkurrens innebär fördelar

Fördelen med att konkurrensen ökar, både hos transport- och tredjepartslogistiker, gör att kvalitativa logistikfastigheter placeras på rätt plats i vårt avlånga logistikland. Du som hyresgäst och varuägare har en otrolig fördel om du vill sälja dina produkter i hela Norden eftersom du kan placera ditt lager centralt i till exempel Jönköping och Vaggeryds kommun. Här kan du, med rätt rådgivning, välja att betala 450 SEK per kvm eller 950 SEK per kvm. Dessutom kan du också välja att använda samma fastighetsägare i olika städer. Då kan du kanske även få skalfördelar med rätt grundförutsättningar.

Nya spelare skapar dynamik

Nya spelare som kommer in i Sverige skapar dynamik och bidrar även med nya idéer. De nya fastighetsägare och entreprenörer som köper fastigheter till ”dyrare” pengar än för tre år sedan har ett annat fokus som skapar just dynamik i vårt fastighetsbestånd. Den här dynamiken kan du som hyresgäst använda till din fördel. Prata med erfarna konsulter som sett bra och mindre bra spelare komma och gå. Många av de äldre fastighetsägarna, som varit igång ett tag, behöver ändra sig och fräscha upp både sina idéer och strategier. Oftast är affärerna personrelaterade och vi som konsulter kan ganska lätt jämföra från vecka till vecka vad det är som som ger affärsnytta.

I med- och motvind

I takt med att konkurrensen hårdnar börjar byggare och fastighetsägare tacka nej till vissa affärsmöjligheter. Kanske för att de har för mycket att stå i eller för att de kanske inte anser att deras affärsmodell stämmer överens med kundens/hyresgästens behov. Jag ser att detta händer så fort konkurrensen hårdnar. Men hur bör du då agera som hyresgäst? Vad har du för möjlighet att ställa om och hitta nya etableringar, i rätt läge? Även i det här läget kan det vara värdefullt att hitta rätt konsult. En konsult som förstår ditt behov från början och som löper linan ut med dig. Oavsett om det blåser med- eller motvind.

 tid en viktig faktor

Alltid när jag kontaktar mina gamla kunder/hyresgäster ett halvår efter inflyttning till en nybyggd anläggning är både personal, kunder och ledning väldigt positiva och nöjda. Jag får ständigt bevis på att det innebär fler fördelar för de som flyttar till nybyggnation jämfört med de som stannar i befintlig fastighet. Givetvis är det just det nya och moderna som bidrar, men framförallt beror det också på att hyresgästen och fastighetsägaren kunnat knåda fram en produkt baserad på olika behov under 12–18 månader. 

Slutligen... Nu har jag inte ens pratat om prisbilden på befintligt jämfört med nybyggt. Tror ni att det är stor skillnad? Det får vi prata om nästa gång.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.