Humlegården utvecklar Origo

17 september 2019

Lokalguiden kan exklusivt visa bilder och berätta om kontorshuset Origo som ska bli mittpunkten i området bland kontor, hotell, restauranger och övrig service. ”Vi är jättestolta och ivriga över att kunna färdigställa hela området, säger Maria Lidström”, stadsutvecklingschef på Humlegården.

Origo Humlegården - puff.jpg
Bild: white arkitekter/walk the room

När Humlegården för drygt tio år sedan köpte den aktuella fastigheten i Solna strand fanns det bara ett antal grusparkeringar i området. Detaljplaner karvades fram och några år senare fick de uppdraget att bygga Swedbanks nya huvudkontor. Sedan dess har det skett en kontinuerlig utveckling i området med uppförandet av Grow hotel och kontorshuset med samma namn, det senare invigdes bara för några veckor sedan. 


– Swedbankhuset var startskottet för allting. För att kunna fortsätta utvecklingen byggdes först ett parkeringshus. När vi hade hanterat den frågan började vi bygga Grow hotel, parallellt med kontorshuset Grow. Nu är sista etappen kvar och den har vi valt att kalla för Origo eftersom den blir mittpunkten i området. Därmed uppnår vi visionen vi har tagit fram för området, säger Maria Lidström. 

Skapar en naturlig mötesplats

Origo kommer att innehålla omkring 50 000 kvm nya kontor och övriga kommersiella ytor. Första etappen som handlar om förberedande arbeten drar igång vid årsskiftet. Origo kommer delvis att ersätta delar av den stora byggnaden kallad Stora Blå som byggdes till Siemens på 70-talet. 

– Gestaltningsmässigt har vi valt att arbeta med olika skalor och att varje byggnadsdel ska kännas unik. Vi kommer att skapa nya stråk och torgbildningar för att binda ihop och skapa en välkomnande och trygg stadsmiljö med naturliga mötesplatser, säger Maria Lidström.


Bygget av Origo kommer att ske i etapper. Precis som Grow kommer Humlegården använda sig av hållbara material som står sig över lång tid. Flexibiliteten är stor för att möjliggöra framtida arbetssätt och verksamheter. Origo innefattar också tre stycken paviljonger som ska fyllas med exempelvis tränings- och kulturinslag. 

– Vi bygger för att själva äga och förvalta. Därför är det jätteviktigt att vi tänker på hur det kan komma att se ut i framtiden med nya kundbeteenden och vad marknaden kan komma att efterfråga. När allting är klart kommer det att jobba cirka 10 000 personer bara i norra delen av Solna strand. Då är det viktigt att vi kan erbjuda ett service- och tjänsteutbud, flexibilitet och en stadsmässighet som attraherar både de som arbetar och besöker Origo, säger Maria Lidström.

Sista pusselbiten

Området är redan i dag eftertraktat och Humlegården tror att efterfrågan bara kommer att öka med förbättringarna av infrastrukturen. I samband med spåröverdäckningen av Mälarbanan kommer Sundbybergs station för fjärr- och pendeltåg flyttas precis intill Origo och blir då än mer lättillgängligt. Det som också har gett Humlegården stor optimism gällande området är det fullt uthyrda kontorshuset Grow som invigdes tidigare i höst.

– Vi märker att många företag vill etablera sig i Solna strand. Därför känner vi oss stärkta att vi tänker rätt kring vår vision att skapa en helhet med Origo som den sista pusselbiten, säger Maria Lidström.


Första tillträde i Origo förväntas ske under 2022. Själva byggnaderna kommer att vara rationellt utformade i kontorsplanen medan man har valt att hålla en organisk form i gatunivå. Entréplan ska bli en stor öppen lobby med en gemensam reception med stort tjänste- och serviceutbud. 

– I dag ser kundernas behov helt annorlunda ut och med Origo har vi ambitionen att skapa något unikt, det ska vara enkelt, bekvämt men också en upplevelse att arbeta i och besöka Origo. Vi har alla på Humlegården sett potentialen väldigt länge för hela området och att vi nu kan förverkliga visionen vi satt för tio år sedan gör oss såklart jättestolta, säger Maria Lidström.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.