Fler arbetsgivare behöver fokusera på äldre medarbetare

8 juli 2025

Allt fler behöver vara kvar i arbetslivet högre upp i åldrarna. Samtidigt finns en utbredd ålderism inom det svenska samhället, och en undersökning från Avonova visar dessutom att bara var fjärde arbetsgivare har en strategi på plats för äldre medarbetare. Avonovas specialister på området menar att fler verksamheter skulle dra nytta av att prioritera de här frågorna som en del av arbetsmiljöarbetet och kompetensförsörjningen.

En man sitter på ett café med ryggen mot kameran. Han har en brun stickad tröja på sig och grått hår.
Bild: Unsplash

Enligt Avonovas undersökning från 2024 är det bara 24 procent av arbetsgivarna som har en strategi för äldre medarbetare. Rapporten visar också att äldre medarbetare ofta mår bra i arbetslivet, men många känner sig samtidigt ifrågasatta.

- Äldre blir allt friskare och i många yrken både vill och kan de fortsätta arbeta även efter riktåldern för pension. Med rätt förutsättningar är arbete en viktig källa till mening, och många äldre medarbetare beskriver ett starkt engagemang i sitt yrkesliv. De vill bidra med sin erfarenhet, kompetens och kunskapsöverföring till andra medarbetare, vilket kan ge ett stort värde för verksamheten. Här finns många viktiga vinster för individer, arbetsgivare och samhället, menar Helena Kjellgren som är psykolog och organisationskonsult vid Avonova.

Att bortse från äldre medarbetare är ett slöseri med resurser. Inte minst med tanke på att pensionssystemet ställer krav på arbete längre upp i åren. Det här var några av utgångspunkterna när Helena Kjellgren nyligen gästade Akavia för ett panelsamtal om ålderism inom arbetslivet, tillsammans med Pluskommissionens generalsekreterare John Mellkvist och Akavias chefsekonom Charlotte Tarschys.

Tips för arbetsgivare

Helena Kjellgrens råd för arbetsgivare som vill motarbeta ålderismen i arbetslivet och öka verksamhetsnyttan:


1. Med tanke på kompetensförsörjningen behöver verksamheten säkerställa att fördomar inte gör att äldre och kompetenta medarbetare väljs bort vid rekrytering. En vanlig föreställning är att en 58-årig kandidat kanske snart närmar sig pension. I själva verket kanske 58-åringen stannar tio år inom organisationen, vilket en 35-åring inte nödvändigtvis gör.


2. Med ökad mångfald skapas också nytta av människors olika perspektiv och bakgrunder, vilket har en positiv påverkan på både arbetsklimat, effektivitet och innovation. Personer med lång erfarenhet har historik, större överblick och omdömeskunskap.


3. Arbetsförhållanden och arbetsmiljö kan vara det som avgör hur länge äldre personer vill arbeta. Detta innefattar alltifrån roll, löneutveckling och kompetensutveckling till ledarskap och stämningen i arbetsgruppen.


4. Sist men inte minst. Att arbeta mot diskriminering stärker arbetsgivarens varumärke.


Se alla lediga lokaler i Sverige här. 



Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.