Gammalt möter nytt i The Castle

19 november 2019

Coworking-aktören The Castle huserar i Flemingska palatset i Gamla stan. Här har de skapat ett otraditionellt kontor där kreativitet, samverkan och inkludering kontrasterar de anrika lokalerna. Lokalguiden bjöds in på en guidad tur på Slottsbacken 8.

The Castle - puff.jpg
Foto: Elliot Elliot The Castle

Coworking-kontoret The Castle kan vara Stockholms äldsta sett till vilka lokaler de sitter i. De huserar nämligen i anrika Flemingska Palatset på Slottsbacken 8. Byggnaden är uppförd på 1650-talet. Flera olika verksamheter har givetvis funnits här genom åren, exempelvis Telegrafstyrelsen, som sedermera fick namnet Televerket. Spola framåt tiden ett antal år, närmare bestämt till 2015, då The Castle öppnade coworking i lokalerna.

– Vi drev tidigare coworking på Odenplan men kontraktet gick ut och vi såg redan då att coworking-marknaden bara växte och växte. Vi hade ett bra rykte men det var lite av en chansning då vi behövde växa med några hundra procent för att fylla dessa lokaler. Men vi trodde på det, säger platschefen Tim Gustafsson.


Community-känsla

För nya kunder erbjuds rundturer på kontoret fem dagar i veckan. Platschefen Tim Gustafsson tar emot Lokalguiden i entrén. Redan där får man en känsla av den samhörigheten och gemenskapen som The Castle försöker ingjuta. På varsin sida av entréhallen finns polaroidbilder upphängda på samtliga medlemmar. Namn, bild och företag. En liten försmak på vad som komma skall när visningen fortsätter upp till den gemensamma matsalen på andra våningen.

– Just den här våningen har lite högre i tak än de andra och här har vi försökt samskapa ett rum som alla ska trivas i. Det är en gemenskap eller en community med mycket värme som andas inkludering. Alla ska känna sig inbjudna att delta och skapa kulturen tillsammans. Vi i ledningen lägger oss i ganska lite i vad som händer, istället uppmuntrar vi olika initiativ från medlemmarna. På det sättet blir kontoret levande och aktivt, säger Tim Gustafsson.


I det allmänna utrymmet har medlemmarna målat stolarna, installerat belysning och ljudsystem. Möblerna är köpta på second hand eller skänkta. Taket har dekorerats med bomullsmoln och diverse utsmyckning. En skön kontrast till Guldsalen bredvid där den gamla lyxiga dekoren och 1700-tals interiören tar plats.

– När vi hade bestämt oss för att flytta hit hade vi nästan ett år på oss att göra i ordning allt. Dock är vissa delar K-märkta vilket såklart begränsar möjligheterna. Men vi har gjort om en del, och bland annat målat om i köket och gjort det lite luftigare, säger Tim Gustafsson.


KOSTYM ELLER PYJAMAS

I dag har de 250 - 300 medlemmar fördelat på fem våningar. Det finns kök och allmänna ytor på samtliga plan. Visningen går vidare till plan tre och fyra som mer ser ut som klassiska kontorslandskap. På ett av planen springer en kontorshund runt och viftar på svansen. Lite signifikativt på den avslappnade miljön som The Castle står för.

– Vår filosofi är att man en dag ska kunna komma hit och vara jättebusiness iklädd kostym. Nästa dag ska man kunna komma hit i pyjamas och vara clown för en dag. Lite samma tankesätt försöker vi få fram i inredningen också. Det är lekfulla uttryck som ska väcka tankar. Det ska finnas något ställe i huset där alla känner sig bekväma, säger Tim Gustafsson.


I dagsläget finns ett få platser kvar i The Castle. Hyresgästerna är nästan jämt fördelade på flexibla arbetsytor och skrivbordsplatser. Företagen består av en blandning av investerare, ideella föreningar, utveckling och design. En bred blandning av verksamheter vilket The Castle vill skapa på Slottsbacken 8.

– Vi har inte riktat in oss på någon nisch. Vi försöker hålla oss borta från det och inte bli någon techhub eller något sådant. Vi har lyckats få in en bred blandning med mycket kreativt folk i blandande bakgrunder och åldrar, säger Tim Gustafsson.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.