Utmanar föreställningen av vad ett kontor kan vara

28 maj 2024

I slutet av maj flyttar AMF Fastigheter in i nya kontorslokaler i Moodkvarteret i centrala Stockholm. Flytten går från ett mer traditionellt kontor, till att bli en del av den öppna mötes- och handelsplatsen Mood. Här vill AMF Fastigheter utmana föreställningen av vad ett kontor kan vara, och i förlängningen bli en bättre stads- och fastighetsutvecklare.

Bild: Peter Kardne
Bild: Peter Kardne

Den 27 maj öppnar AMF Fastigheter ett 1 400 kvm stort kontor i handels- och mötesplatsen Mood i centrala Stockholm. En del av kontoret kommer att vara öppet mot handelsplatsen. I kontorets öppna del, kallad Moodlabbet, finns plats för möten och idéutbyte, pop ups och events som till exempel konstutställningar. I denna del av kontoret finns även en poddstudio.  

– Vår vision har varit att utveckla Sveriges mest välkomnande kontor. En levande mötesplats där nya idéer kan testas och utvärderas och som bjuder in staden, samarbetspartners och kunder till samtal. I förlängningen hoppas vi att vår nya arbetsplats, genom den centrala placeringen och det utbyte den kan ge, gör oss till en bättre stads- och fastighetsutvecklare, säger Thomas Erséus, AMF Fastigheters vd.  

AMF Fastigheters kärlek till staden har även fått ett rumsligt uttryck i det nya kontoret. Kulörer från Stockholms fasader, kyrkor och platser har fått färga det nya kontorets väggar och tak. Totalt används ett 30-tal kulörer i en noga avvägd färgsättning, bland annat Konserthusets blåa färg och Jakobskyrkans roströda. Flera av rummen har fått formen av hus, med snedtak och fönster, stuprännor och blomlådor. Gamla stans gränder har inspirerat delar av kontorets utformning och Marieviks postmoderna arv syns tydligt i ett av mötesrummen. 

– Dagens kontor behöver vara en plats som man vill åka till, som man längtar till. Självklart behöver då utformning, funktion och design anpassas för att kontoret ska bli en plats som människor vill vara på. Vi har lagt stor vikt vid att skapa en öppnare, nytänkande arbetsplats, där det ska vara enkelt att mötas och att samarbeta, men där möjligheten till arbetsro också finns. Vi har därför utformat olika arbetsmiljöer för olika typer av arbete, säger Hanna Mossfeldt, arbetsplatsstrateg på AMF Fastigheter och projektledare för flytten.  

Designbyrån Merry Monday, som drivs av kontorscurator Mia Öhrn och inredningsdesigner Lena Nyholm, har utvecklat det nya kontoret. Arbetet började med ett strukturerat framsynsarbete och skapandet av en prototyp av framtidens kontor. Utöver att skapa en plats som speglar bolagets anda och kultur, har fokus varit på att utforma en plats där både fysiskt och psykiskt välmående står i centrum.  

– Vi är så glada och stolta över resultatet – ett “hjärnvänligt” kontor för välmående medarbetare. Det har varit ett komplext arbete, mycket mer än att designa ett nytt kontor. Utformningen av kontoret är sprunget ur det framtidsarbete som gjordes för att också bidra till att utveckla själva affären, säger kontorscurator Mia Öhrn på Merry Monday.   

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.