En levande stadskärna

27 oktober 2020

En tydlig etableringsstrategi, Vattenriket in i staden, levande torg, stärkta samarbeten mellan stadens olika aktörer och en fortsättning i det långsiktiga arbetet att förtäta staden med arbetsplatser och bostäder. Det är några av punkterna i förslaget till handlingsplan som nu presenteras i projekt "En levande stadskärna".

Bild: Kristianstad kommun
Bild: Kristianstad kommun

Projektet "En levande stadskärna" har pågått sedan våren 2019 efter ett beslut i kommunstyrelsen. Syftet med projektet är att skapa en plan och maximera förutsättningarna för en attraktiv och levande stadskärna också i framtiden.

- Vi lever i en tid av förändring. Vårt handelsbeteende har förändrats, inte minst e-handeln växer sig allt större, och det gör att också stadskärnan behöver förändras. Processen har dessutom skyndats på och förstärkts genom Covid-19. Det som funkade i går kanske inte är lika attraktivt imorgon, och då gäller det att försöka möta framtidens behov. Men det är inget kommunen kan göra ensam, utan det är ett arbete som behöver ske tillsammans med alla stadens aktörer, säger Tina Gunnarsson, projektägare och näringslivschef i Kristianstads kommun.

I projektet har man tittat på såväl dagens förutsättningar som morgondagens. Inte bara när det gäller verksamheter, utan också hur det ser ut med bostäder och arbetsplatser med centralt läge. Den kommande tioårsperioden kommer närmare 6 000 bostäder att byggas i Kristianstad, hälften av dem med centrumnära läge.

- Detta påverkar ju också stadens utveckling och behov, vi får ett större underlag, och fler människor som besöker stadskärnan, säger Roger Jönsson, stadsarkitekt och delprojektledare i "En levande stadskärna".

Nu har en handlingsplan i 14 punkter tagits fram i samarbete med konsultföretaget WSP, som anlitats för expertstöd under processen. Punkterna innefattar allt från att bygga strategier för etableringar och för stadens tillgänglighet (som exempelvis parkeringsplatser och gång- och cykelstråk) till att utveckla delar av det offentliga rummet som exempelvis torgen och stadens starka stråk. Mycket handlar också om att hitta samarbeten mellan kommun, fastighetsägare och stadens näringsidkare.

- När vi inför projektet tittade på vad andra städer har gjort så noterade vi att många stadsutvecklingsprojekt har fokus på att fylla tomma verksamhetslokaler, kraften läggs enkom på gatuplansverksamheterna. Risken med det är att lokalerna snabbt blir tomma igen, säger projektledare Cecilia Isberg.

Kristianstads kommun har i stället försökt se till helheten.

-Vi har jobbat med hela bilden, försökt se också till arbetsplatser och bostäder, det vill säga vad som händer på plan två och plan tre i fastigheterna. Det kanske inte är det snabbaste sättet att skapa en attraktiv stad, men vi tror det är mest hållbart långsiktigt, säger Tina Gunnarsson.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.