Att skapa nutid av dåtid

20 februari 2018

Hantverkslokaler är fastighetsbolaget som lever upp till sitt namn. Fokus ligger på att utveckla äldre, genuina fastigheter med en historia och skapa moderna och kreativa miljöer för företag. Jonsereds fabriker och Stigens fabriker utanför Borås är perfekta exempel på vad bolaget kan göra med egna hantverkare och designer. Viktor Åhsberg och Robert Lundberg, VD respektive Marknadschef, Hantverkslokaler, berättar mer.

Hantverkslokaler äger lokaler i både Göteborg, Kungälv och Lindome men det är Jonsereds fariker och Stigens fabriker utanför Borås som bäst representerar hur bolaget arbetar. 

- Vi har valt att rikta in oss på attraktiva, gamla byggnader med en historia, berättar Viktor Åhsberg, VD. Med egna hantverkare och egen designer förädlar vi fastigheterna och skapar moderna, kreativa miljöer för företag. Samtidigt som vi behåller byggnadernas historia. 

- Att vi jobbar med egna hantverkare gör oss både snabba och flexibla och vi behöver inte vänta på sega upphandlingar, förklarar Robert Lundberg, Marknadschef.

Livet för Hantverkslokalers hyresgäster ska även vara enkelt och tryggt.

 - Hos oss ska allting bara funka och vi jobbar proaktivt för att nå det målet, förklarar Viktor Åhsberg. Målet är att våra hyresgäster aldrig ska behöva göra en felanmälan.

Ett led i detta är även en nyligen anställd IT-expert.

- IT är en viktig fråga och att numera ha den kompetensen in house känns otroligt bra och innebär att vi kan lösa saker fort, förklarar Robert Lundberg. 

Från 12-2 000 kvm

På Jonsereds fabriker finns sammanlagt 24 000 kvm lokalyta. Och Hantverkslokaler fortsätter skapa nya möjligheter på området. 

- Områdets själ och arv mixar vi upp med nytt. Det vi gör här blir så bra, konstaterar Robert Lundberg.

Just nu håller man på att utveckla råytor om flera tusen kvadratmeter.

- Den stora byggnaden är i princip klar, berättar Robert Lundberg. Här har vi skrivit avtal med en hyregäst som tar hela plan två på 1 000 kvm och vi är även långt framme i förhandlingar för plan ett.

- Om två år står ytterligare 2 000 kvm klara, ytor som kan delas upp på flera hyresgäster och som kan användas både som kontor och eventlokaler, beskriver Viktor Åhsberg. 

Förutom ytorna som förädlas finns det just nu även några lokaler kvar i kontorshotellet som slog upp portarna för ett par år sedan.

- Så man kan egentligen säga att vi just nu erbjuder ett spann mellan 12- 2 000 kvm här på fabriksområdet, menar Viktor Åhsberg.


Man kan alltid bygga nya hus men det vi skapar här på Jonsereds fabriker kan man inte skapa någon annanstans i Göteborg.


Framtida vision

Och många vill ha precis den här typen av lokaler, menar Robert Lundberg.

- Man kan alltid bygga nya hus men det vi skapar här på Jonsereds fabriker kan man inte skapa någon annanstans i Göteborg, oavsett vad man har för resurser. 

Många känner till det gamla fabriksområdet, som byggdes för segeldukstillverkning år 1833, och som idag exempelvis rymmer företag inom tv- och filmbranschen, ett bryggeri och även företag inom design, medicinteknik och fiske. 

- Det är hyresgästerna som gör området, men vi har haft is i magen från början för att få in rätt företag. Vi vill att området ska fungera långsiktigt, menar Robert Lundberg.

- Nu lägger vi också extra fokus på att öka integrationen mellan hyresgästerna här och på så vis öka trivseln ytterligare, berättar Viktor Åhsberg. 

Det finns även andra planer. 

- Att skapa blandstad på Jonsereds fabriker är en del av vår vision och våra byggplaner för bostäder har varit igång länge. Processen är lång men vi har inte gett upp ännu, säger Viktor Åhsberg.

Fler projekt

Stigens fabriker i Sandared är ett annan fabriksbyggnad som Hantverkslokaler just nu förädlar.

- 10 minuter från Borås, precis vid Viaredssjön, ligger den här fabriksbyggnaden på 9 000 kvm, berättar Robert Lundberg. Här öppnar vi ett kontorshotell till våren. Resultatet kommer att bli fantastiskt, vi är oerhört stolta över det här projektet. Vi kommer även att satsa på coworking här.

Nästa projekt att sätta tänderna i är Lindome Park. 

- Här kan vi exploatera en hel del. Idag är det en logistikpark men vi vill istället skapa en handelsfastighet och omvandla lagerskeppet, med sina 10 meter i takhöjd, till 3 000 kvm kontor. Och även här har vi bostadsplaner, avslutar Viktor Åhsberg. 

  

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.