Satsar i bästa läge

29 november 2021

Nu söker Partille kommun investerare som vill vara med och utveckla fastigheten Kniven – med Partilles bästa läge – till en ny självklar besöks- och upplevelsedestination i Göteborgsområdet.

Fastigheten Kniven, med Ecks gamla elektriska fabrik från 1900-talets början, ligger naturskönt vid Säveån mitt i Partille centrum och bara ett stenkast från Partilles pendeltågsstation.

– I Kniven ser vi möjligheten att skapa en självklar destination som man åker till från hela Göteborgsområdet, säger Marith Hesse (M), ordförande i Partille kommunstyrelse. Partille växer med storstaden. När Västlänken är klar tar du dig från restaurangen på Andra Långgatan i Göteborg till konserten i Kniven på en kvart.

För att lyckas skapa nästa stora regionala besöksdestination i Partille, krävs både ett gediget planarbete från kommunens sida och en fastighetsutvecklare som ser möjligheter istället för hinder.

Målet är att blåsa nytt liv i den åldrade industrifastigheten och lyfta Kniven som en mötesplats för konsert-, kultur- och matupplevelser, mässor och konferenser och hotellvistelser.

– Det är viktigt att Kniven håller som destination över tid och erbjuder ett varmt välkomnande även i framtiden. Därför söker kommunen nu en professionell samarbetspartner för att tillsammans planera och utveckla destination Kniven långsiktigt och hållbart, säger Marith Hesse.


– Vi söker brett bland investerare, professionella fastighetsutvecklare och fastighetsförvaltare som ser och kan förverkliga platsens fulla potential, säger Kristina Englund. Destinationsutveckling är en hela tiden pågående process. Men runt 2025 tänker vi oss att destination Kniven börjar ta form på allvar.

– Vi behöver satsa både på kort sikt och på lång sikt för att vända trenden och integrera Kniven som en levande del av Partille centrum, säger Marith Hesse.

Parallellt planerar därför kommunen att öppna upp kvarteret från 2022 och skapa en tillfällig mikrodestination i samarbete med unga kreatörer och eventmakare till exempel för konserter, café, kvartersodling, café och matmarknad, återbruk och kreativ verkstad.

– På mäklarspråk är detta en fastighet för den händiga, säger Kristina Englund. För att lyckas skapa nästa stora regionala besöksdestination i Partille, krävs både ett gediget planarbete från kommunens sida och en fastighetsutvecklare som ser möjligheter istället för hinder.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.