Anpassa ljuset efter människan

12 december 2017

När man ljussätter kontoret är det viktigt att inte bara stirra sig blind på alla nya tekniska möjligheter som erbjuds, utan att först och främst anpassa ljuset efter människorna på kontoret. Det menar Joakim Andersson på Glamox Luxo Lighting.

När man pratar om belysning för kontoret är det lätt att man fastnar i en diskussion kring teknik och vad som är rätt. Ny teknik har gett oss som tillverkar belysning en mängd nya möjligheter men för en användare kan det snabbt bli förvirrande. Vad ska man välja? Det är viktigt att komma ihåg att trots all ny teknik sedan de första lamporna för kontor kom för 80-100 år sedan så har inte människan och vår förmåga att se ändrats. Den absolut viktigaste faktorn för att få till en bra belysningslösning är att anpassa ljuset efter de som ska jobba på kontoret och deras arbetsuppgifter.

Regler och sunt förnuft

Det finns regler, standarder och normer som ger vägledning kring hur ljuset ska vara på en arbetsplats men man kommer också väldigt långt med sunt förnuft.

En enkel tumregel är att tänka lite som man gör när man ljussätter sitt hem. Du vill ha ljus för att kunna ta dig fram utan att snubbla på saker, du sätter mer ljus i områden där det är viktigt att se vad du gör som t ex i köket och kanske en extra lampa som du enkelt kan rikta där du sitter eller ligger och läser.

På några platser sätter du ljus för att du inte vill ha mörka utrymmen som känns tråkiga eller till och med otrygga.

Det som främst skiljer sig mot ditt hem är att du oftast har fler ljuskrävande arbetsuppgifter på kontoret.

Joakim Andersson, Sverigechef, Glamox Luxo Lighting

Ljuset och din ålder

De flesta som börjar närma sig medelåldern upplever själva att de blir mer och mer beroende av ljus. Det beror på att linsen i ögat grumlas och blir stelare. Bäst ser vi när vi är små barn och sedan är det utförsbacke resten av livet. En 40-åring kan behöva dubbelt så mycket ljus som en 20-åring för att göra samma arbetsuppgifter. Vid högre ålder än så ökar ljusbehovet ännu mer.

Ljuset på din arbetsplats behöver därför anpassas till de människor som ska vara där.

Ett enkelt sätt att anpassa ljuset till användarens behov är att använda sig av armaturer med dimmer. Ett annat enkelt sätt är att komplettera med en skrivbordslampa till de arbetsplatser där man behöver mer ljus. Att ge möjlighet för varje individ att enkelt anpassa ljuset själv är oftast en säker väg till nöjda medarbetare.

Ljuset och miljön

När det gäller miljöpåverkan kopplat till ljus är det främst energiförbrukningen som är den avgörande faktorn. Under de senaste åren har lysdioder (LED) slagit igenom som den vanligaste ljuskällan på våra arbetsplatser. Lysdioder drar betydligt mindre energi än äldre ljuskällor. De håller också betydligt längre än tidigare ljuskällor. Vid normal användning på ett kontor håller de 25-30 år. Om du står i valet och kvalet om att byta belysning till ditt kontor så är just det valet enkelt – välj LED! Det kostar lite mer men priserna har gått ned kraftigt de senaste åren och du sparar in det genom en lägre elräkning.

Ljus och din hälsa

När man väljer ljus till sin arbetsplats handlar det givetvis inte bara om att välja rätt ljuskälla och spara energi. Framförallt är ju ljuset där för att underlätta för de som arbetar där och bidra till känslan av en god miljö. Det är lätt att falla i fällan att sätta likhetstecken mellan mycket ljus och bra ljus. Får du för mycket ljus ökar riskerna för bländning och reflexer som ger en massa oönskade effekter som huvudvärk, belastningsproblem och trötthet. För lite ljus ger liknande effekter. Det kan därför vara klokt att vända sig till någon som är kunnig inom belysning. De flesta större belysningsföretag erbjuder hjälp med att välja rätt belysning och vill man inte vända sig till dem så kan man prata med ljusdesigners, elkonsulter eller en duktig elektriker.

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.