Vasakronan AB


Företagsfakta
Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag som ägs till lika delar av Första, Andra, Tredje och Fjärde Ap - fonden.
Äger, utvecklar och förvaltar centralt belägna kontors- och butiksfastigheter i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö och Lund. Merparten av beståndet ligger i Stockholm.
Miljö- och klimatarbetet är högt prioriterat i Vasakronan. Företaget är klimatneutralt och miljöcertifierat enligt ISO 14001.

Affärsidé och Vision
Starka varumärken i attraktiva lägen bestående av konceptområden, profilfastigheter och prospektfastigheter som är utvecklade efter Vasakronans vision om den goda staden med hus där människor trivs och verksamheter utvecklas.
Konceptområden är sammanhängande områden där vasakronan äger hela eller största delen av området och därför har möjlighet att utforma en helhet som passar sina hyresgäster. Några exempel på sådana områden är Uppsala Science Park, Solna strand, Norra Djurgårdsstaden och Telefonplan. Exempel på kända profilfastigheter som vasakronan äger är Lilla Bommen i Göteborg, Garnisonen och Hötorgshusen i Stockholm samt Kista Entré och Kista Science Tower.

Historik
2008
Den 1 december gick Vasakronan och AP Fastigheter formellt ihop och bildade det nya gemensamma bolaget under namnet Vasakronan. Detta sedan AP Fastigheter den 3 juli 2008 köpte samtliga aktier i Vasakronan av den svenska staten. Tillträde skedde som planerat den 1 september samma år. Genom förvärvet skapades Sveriges i särklass, och ett av Europas, största fastighetsbolag.

AP Fastigheter 1998- 2008
AP Fastigheter bildades under 1998 med uppdraget att äga och förvalta de svenska fastigheter som tidigare ägdes av dåvarande Första till Tredje fondstyrelserna. Det var 274 fastigheter till ett värde av ca 20,5 mdkr. I maj 2000 ombildades Första till Femte fondstyrelserna till mer fristående Första, Andra, Tredje respektive Fjärde AP-fonden, som fick friare placeringsregler för förvaltning av kapital. AP Fastigheter ägdes till lika delar av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden.

Gamla Vasakronan 1993 – 2008
Vasakronan bildades 1993 då fastigheter för totalt 17,2 miljarder köptes från staten. Dessförinnan hade fastigheterna förvaltats av Byggnadsstyrelsen. 1992 hade riksdagen fattat beslut om att avveckla dåvarande Byggnadsstyrelsen och bilda fyra nya enheter; Vasakronan, Akademiska Hus, Statens Fastighetsverk och Statens Lokalförsörjningsverk. Vid bildandet av Vasakronan inleddes en omfattande strukturomvandling och fastighetsbeståndet renodlades till att bestå av kommersiella fastigheter, kontors- och butikslokaler. Samtidigt fokuserades innehavet i portföljen till storstadsregionerna.

Kontaktpersoner
Lokaler

Vasagatan 7, plan 10, City

På Vasagatan 7 i bästa cityläge och högst upp i huset erbjuder vi nu möjligheten att hyra en yteffektiv lokal om 835 kvm. Lokalen rymmer upp till 70 arbetsplatser och är belägen högst upp i huset med en egen terrass. Med sitt fantastiska läge kan man lätt ta sig med både tunnelbana, pendeltåg och tåg hit. Stockholms gator med allt från shopping till restauranger ligger precis utanför dörren. Vasagatan 7 är en miljöklassad enligt LEED Guld. I närliggande fastighet finns möjlighet till dusch och omklädningsrum.

Lokaltyp Kontor
Yta 835 m²

Kista Entré, plan 4, Kista

I attraktiva Kista Entré 4 tr upp finns denna yteffektiva kontorslokal om 710 kvm i genomgående hög standard. Med stora fönster som täcker lokalens båda långsidor skapar det ett fantastiskt ljus och härlig utsikt runt om Kista Science City. Tillgång till färdigutrustat nätverk, pentry, toaletter & serverrum samt en väl tilltagen takhöjd om 3,4 m. Här erbjuds ni flexibiliteten att anpassa lokalens utformning & planlösning helt utefter egna preferenser. Kista Entré är en modern & miljöcertifierad fastighet i Kistas bästa läge! Med en välkomnande reception & lounge, restaurang & kafé samt konferensmöjligheter & hotell erbjuder Kista Entré ett fullservice koncept utöver det vanliga. Fastigheten erbjuder yteffektiva lokaler med moderna installationer för ventilation, komfortkyla och kommunikationsteknik. I huset finns även Friskis och Svettis där du som hyresgäst har tillgång till dusch och omklädning, vidare hittas Fitness 24/7 & Sats i Kista Science Tower & Kista Galleria.

Lokaltyp Kontor
Yta 710 m²

Mäster Samuelsgatan 42 Hötorgshus 4, 5 tr, City

Nu finns möjligheten att hyra en riktigt fin pärla om 145 kvm. Perfekt läge mitt i city med närhet till det mesta och utmärkta kommunikationer. Endast 1 minut till närmaste tunnelbanestation Hötorget. Smart & Klart är konceptet för er som vill flytta in snabbt och enkelt. Inga krångliga avtal eller långa avtalstider. Inredning, möbler, IT, växter och kaffemuggar – allt är redan på plats. I fastigheten finns gemensam reception och garage. Modern konferensanläggning finns i huset intill. Hyra 128 000 kr per månad inklusive inredning, möbler, växter, IT, lås, värme, kyla, el och fastighetsskatt. Hyra: 128 000 kr per månad inkl inredning, möbler, växter, IT, lås, värme, kyla, el och fastighetsskatt

Lokaltyp Kontor
Yta 145 m²

Hamngatan 13, City

Välkommen till ett nyckelfärdigt och färdiginrett kontor för 22 arbetsplatser och en härlig takterrass för husets alla hyresgäster. Våra Smart & klart-kontor har bara en månads bindningstid för att vi att möta våra kunders behov av flexibilitet. I "Smart & klart" ingår i princip allt som behövs för en fungerande verksamhet, exempelvis möbler, inredning, porslin, datanät, Wi-Fi-utrustning och AV-utrustning. Genom vårt nära samarbete med Coor kan vi möta alla behov - snabbt och bekymmerslöst. Mer info om Smart & klart finns att läsa om här . Kom på visning!

Lokaltyp Kontor
Yta 284 m²

Dragarbrunnsgatan 35, Centrala Uppsala

Mitt i centrala Uppsala kan vi erbjuda ett ljust och välkomnande kontor för verksamheten som vill ta samverkan till nya nivåer. Du möts av entrén som är generös och placerad mitt i lokalen. I anslutning till entrén hittar du pausdelen som är en öppen del av kontoret med ett inbjudande pentry och som kan användas både för personal och kunder. Mötesrummet har en inbyggd flexibilitet med hjälp av en vikvägg. Utrymme för arbetsplatserna erbjuds i en ljus och skön mix av rum och öppna ytor.  Dags för paus? Varför inte ta den på husets gemensamma altan på innergården?

Lokaltyp Kontor
Yta 321 m²

Gustavslundsvägen 135, Alviks Strand

Denna lokal har blandad planlösning i två plan med interntrappa. Snyggt pentry och välkomnande entré med plats för reception och sittgrupp. I Alviks Strand har du som hyresgäst möjlighet att hyra lokaler på två sätt: SMALL – Flexibelt avtal med en fast månadskostnad där det mesta ingår, såsom fastighetsskatt, värme & kyla, sophantering och el. Detta hyreskontrakt skrivs utan besittningsskydd. LARGE – Lokalen anpassas efter era behov i samråd med hyresvärden. Tre- till femårigt hyresavtal tecknas på marknadsmässiga villkor med besittningsskydd. För den sportiga så finns många alternativ; Springa/simma på lunchen, cykla till jobbet, World Class och SATS på vägen till och från kollektivtrafik samt tennis i Salkhallen som ligger runt knuten.   Att ta sig till och från Alviks Strand är lätt. Tvärbanan stannar alldeles intill kontoret och tunnelbanans gröna linje ligger på fem minuters promenadavstånd. Dörr till dörr är det knappt 20 minuter till T-centralen. På sommaren kan du dessutom ta vår eldrivna båt E/S Movitz, http://movitz.info/ , till jobbet - helt gratis.

Lokaltyp Kontor
Yta 1 505 m²

Sveavägen 13 Hötorgshus 2, 9 tr, City

Nu finns möjligheten att hyra en riktigt fin pärla med högt läge och fri utsikt. Perfekt läge mitt i city med närhet till det mesta och utmärkta kommunikationer. Endast 20 meter till närmaste tunnelbanestation Hötorget. Smart & klart är konceptet för er som vill flytta in snabbt och enkelt. Inga krångliga avtal eller långa avtalstider. Inredning, möbler, IT, växter och kaffemuggar – allt är redan på plats. Hyra: 65 000 kr/mån inklusive möbler, nätverk, inredning m.m

Lokaltyp Kontor
Yta 70 m²

Oxenstiernsgatan 15 A, Östermalm

I Garnisonens kvarter hittar du fastigheter som sträcker sig från romantiskt sekelskifte till brutalistiskt 70-tal. Längs med Oxenstiernsgatan, nära Djurgårdens härliga grönområden, ligger denna vackra regementsbyggnaden Göta Livgarde. Fastigheten uppfördes på 1880-talet och har på senare år genomgått en omfattande modernisering. Här erbjuder vi en modern kontorslokal på 414 kvm med blandad planlösning.Kontoret ligger en trappa upp från entrén. Lokalen har generös takhöjd och höga sekelskiftesfönster. Här finns det möjlighet att hyra en lokal med funktionell arbetsplats i anrik och charmig miljö. Här kommer du definitivt att hitta ditt personliga favoritställe. Spendera din tid på någon utav de gemensamma takterrasserna med odlingar i samarbete med Bee Urban, eller är du mer för konst? Då kommer du att älska vår samling med över 1300 unika konstverk. Välkommen till Garnisonen!

Lokaltyp Kontor
Yta 414 m²

Götgatan 78, Södermalm

För företaget som vill vidga sina vyer så får vi till vintern en ledig kontorslokal högt upp i huset. På plan 27 (22 tr) kan vi erbjuda ett kontor med magnifik utsikt. Lokalen har öppen planlösning med plats för upp till 18 arbetsplatser. Vita väggar och grått golv ger en lugn fond till den spektakulära utsikten. Materialvalen i pentry och toalett är moderna. Entréplanet och närområdet bjuder på all tänkbar service. De fyra hyresgästerna på våningsplanet har tillgång till två gemensamma mötesrum med balkonger, wc, städ (om man anlitar husets städbolag) och dusch. Den egna kontorslokalen är ca 185 kvadratmeter och andelen av den gemensamma mittkärnan ca 36 kvm, lokalens totalarea är därmed 221 kvm.

Lokaltyp Kontor
Yta 221 m²

Telefonvägen 30, Telefonplan

I ett mycket spännande och händelserikt område på Telefonplan finner du detta historiskt intressanta hus från 1958. På plan 5 finns här en nyrenoverad lokal med milsvid fri sikt utanför fönstren. Effektiv planlösning med viss rumsindelning samt stor öppen yta. I huset finns en gemensam bemannad reception och en mycket fin konferensanläggning med ett flertal mötesrum i varierande storlek. På lunchen kan man äta smarriga hamburgare på Krubb eller kanske träna på SATS. Utmana kollegorna i klättring på populära Klättercenter!

Lokaltyp Kontor
Yta 350 m²

Mäster Samuelsgatan 56, City

Nu finns möjlighet att hyra förråd/lager i blandade storlekar om ca 40-400 kvm i centralt läge. Ytorna kan eventuellt byggas ihop till en och då täcka närmare 1 500 kvm. På sikt kommer direktanslutning till Bryggargatan finnas i form av en hiss som kommer ner i en av de större lokalerna. Hyra 1200-2000 kr/kvm/år + fastighetsskatt om 285 kr/kvm/år. Hyra: +2000 kr/kvm/år + fastighetsskatt 285 kr/kvm/år

Lokaltyp Lagerlokal
Yta 30 - 400 m²

Kista Entré, plan 7, Kista

Lokalen har en bra blandning av rum och öppen planlösning och de stora fönsterna ger ett härligt ljusinsläpp. När service står högst upp på önskelistan ska du hyra kontor i Kista Entré. Här finns allt man kan tänkas behöva: - bemannad reception i entrén - konferensanläggning i entréplan - restaurang - café - Friskis&Svettis - bemannad godsmottagning och vaktmästeri - bil- och cykelparkering i garage Lokalen ligger på Knarranäsgatan 7, Plan 7

Lokaltyp Kontor
Yta 288 m²

Kista Entré, plan 8, Kista

Välkommen till Kista Entré - ett självklart val när du söker moderna och yteffektiva lokaler i ett av Kistas bästa läge. I denna ljusa lokal högst upp i Kista Entré kan era medarbetare trivas. Det finns enskilda rum för de som vill arbeta ostört men även öppna social ytor för möten och projektsamarbeten. Fastigheten som har det extra med sitt fullservice-hus som erbjuder alla kringtjänster som ni kan behöva. I huset finns även Friskis och Svettis där du som hyresgäst har tillgång till dusch och omklädning. Toppen för dig som cyklar eller löppendlar till jobbet eller springer på lunchen. Din cykel parkerar du tryggt i husets låsta cykelförråd. Dina externa möten kan du ha i husets egna konferensanläggning, Det finns till och med möjlighet att övernatta i fastighetens egna hotellrum. Förutom att fasaden är ett utmärkt skyltläge ger den också ett starkt första intryck av vad Kista Entré har att erbjuda.

Lokaltyp Kontor
Yta 357 m²

Oxtorgsgatan 4, City

Fin öppen lokal med stort ljusinsläpp. Här sitter man ett fint kontorslandskap omgiven av stora fönster som låter ljuset flöda in. Lokalen blir ledig i december därefter kommer vi att renovera delar av lokalen så här kommer man till en fin fräsch lokal i början av februari. Fastigheten är belägen mellan Hötorget och Mood och direkt mittemot huset finner man Oxtorgsgaraget. Sedan får man inte heller glömma att säga att det såklart finns cykelparkering i huset. Välkomna på visning! 

Lokaltyp Kontor
Yta 195 m²

Kista Entré, plan 2, Kista

Nu finns det möjlighet att hyra en ett kontor med ett rejält lager/verkstad i samma lokal. Perfekt för ett mindre företag som utför olika typer av tester eller behöver ha smidig access till sitt varulager. I den öppna kontorsdelen finns ett nyare pentry samt två större förråd. Här kan 6-7 medarbetare ha sina arbetsplatser och samtidigt ha nära till lager och produktionsyta. Lokalen består av ca 200 kvm kontor och 369 kvm lager. Inlastning sker genom lasthiss från husets godsmottagning en våning upp. I Kista Entré erbjuds du som hyresgäst dessutom ett stort serviceutbud i form av bemannad reception och konferensanläggning i entréplan, godsmottagning och vaktmästeritjänster, restaurang och café, Friskis&Svettis, parkering för cykel och bil - allt under ett tak. Välkommen att kontakta oss för mer information om kontoret eller för att boka en visning!

Lokaltyp Kontor
Yta 569 m²

Telefonvägen 30, Telefonplan

Välkommen till ett optimalt planerat kontor om ca 1300 kvm med en fantastisk mix av mötesrum och öppna ytor. En effektiv lokal är A och O för att ge era medarbetare bästa förutsättningarna för att vara produktiva och fortsätta inspireras - denna lokal kan anpassas till att passa just er verksamhet! Den generösa takhöjden ger lokalen en öppen känsla med karaktär och kontoret får plats med 70-100 arbetsplatser. I området finns även många trevliga restauranger och annan service som era medarbetare kan tänkas behöva. Med Klättercenter och SATS som granne gör ni det enkelt för medarbetarna att hålla igång och satsa på hälsa och välmående. Varför inte köra nästa kickoff på klättercentret och utmana er själva? För att underlätta för er finns även en gemensam reception och konferensanläggning i huset. Dessutom! I huset finns även en lokal i markplan som kan hyras som ett komplement till kontorslokalen. Denna lokal är ca 215 kvm, har egen entré från gatan och fungerar perfekt som butik/showroom eller varför inte logistiklokal. Lokalen ligger även i direkt anslutning till lastkaj. Slå gärna en signal om ni vill veta mer. Vi erbjuder både fysiska visningar eller visningar genom FaceTime!

Lokaltyp Kontor
Yta 1 300 m²

Kungsgatan 27, City

Välkommen till en otroligt fin lokal mitt på Kungsgatan. Här sitter ni centralt i charmig lokal med moderna installationer och mycket charm. I huset finns cykelparkering och en gemensam takterrass.

Lokaltyp Kontor
Yta 315 m²

Hamngatan 13, City

Högst upp på Hamngatan 13 erbjuder vi en nyrenoverad, modern och flexibel lokal för 14-22 arbetsplatser. Extra värde i lokalen är såklart den fantastiska utsikten över Norrmalmstorg samt att det på fastighetens tak finns en terrass som alla hyresgästerna i huset kan nyttja.  Vårt kontorskoncept Smart & klart är ett nyckelfärdigt kontor som rymmer all vår samlade kunskap om hur ett kontor utformas på bästa sätt. Konceptet riktar sig till den som lockas av flexibilitet. Inga krångliga avtal eller långa avtalstider. Allting är redan uppe och fungerar – inredning, möbler, IT, AV-utrustning, växter, kaffemuggar – allt finns på plats. Det är bara att sätta igång och jobba. Allt med Smart & klart är flexibelt. Avtalet är lätt att förstå, kan signeras digitalt och framförallt öppet för att förändringar kan ske. Smart & klart har inga långa avtalstider som låser in utan är snarare en hyresform som är skapat för att kunna följa med era utmaningar, oavsett om ni växer, behöver arbeta på andra sätt eller tillfälliga lokaler. Smart & klart handlar inte enbart om flexibilitet och snabbhet. Alla våra Smart & klart-kontor ger vi lite extra kärlek. Komma hem-känslan skapas i de många detaljerna, har kontoret dusch så finns snygga hållare för duschkräm och allt annat som behövs i ett badrum, i köket står handkräm som kan användas efter handtvätten. Det är känslan för helhet som skapar det kompletta kontoret. Hyra: Totalhyra 225 000 kr/månad per månad inkl möbler, inredning, växter och samtliga tillägg

Lokaltyp Kontor
Yta 254 m²

Norrlandsgatan 22, City

En jättefin lokal i ett charmigt hus. Dessutom sitter ni centralt, både Mood och Kungsgatan är direkt runt hörnet. Ett stort rum med plats för 6-10 arbetsplatser, ett stort konferensrum (6 st personer) samt ett mindre konferensrum (4 st personer). Wc med dusch. Centralt och nära till allt.   Välkommen på visning!

Lokaltyp Kontor
Yta 98 m²

Rosterigränd 16, Liljeholmen

Här erbjuds en ljus fin lokal med ett utmärkt läge vid Liljeholmens knutpunkt, ett stenkast från Liljeholmstorget med galleria. Tunnelbana, tvärbana och flertalet bussar. Lokalen har generös plats för uppemot 30 personer och erbjuder en bra öppen planlösning med tre generösa mötesrum. I fastigheten finns även tillgång till konferensanläggning och reception. Med närheten till Liljeholmstorget och denna sjönära natur är det lätt att ta sig hit, införskaffa sig det man behöver samtidigt som man har en härlig natur runt sig. Vid sjön Trekanten är det perfekt att sätta sig med en kopp kaffe, ta en promenad eller varför inte en löptur runt sjön på lunchen?

Lokaltyp Kontor
Yta 335 m²

Sveavägen 167, Norrmalm-Vasastan

Skyltläge, och växande Hagastaden runt hörnet. Nu finns unik möjlighet att komma innanför tull i stor butik eller kontor samt få ett oslagbart skyltläge! Totalt ca 2100 kvm som tidigare har varit ett stort gym & fitnessanläggning. Egen entré från gatan till lokalen. Här finns det stora effektiva ytor som kan fungera som butik/showroom, kontor eller något helt annat. Stor reception, öpnna ytor och fyra större rum. Omklädningsrummen finns kvar och är både rymliga och välutrustade. Utöver det finns det även en före detta cafédel (ej beredningskök) i lokalens främre del mot Sveavägen samt personalutrymme med separata duschar och omklädningsrum. Utmärkt skyltläge på fasad mot Norrtull. Lokalen kan delas i mindre enheter men i första hand söker vi en tagare för hela lokalen.

Lokaltyp Kontor
Yta 2 173 m²

Stureplan 19, City

Vill man sitta centralt så är detta rätt lokal! Högst upp i huset med utsikt över Stureplan och Stockholms takåsar.  Lokalen är öppen och effektiv lokal med trägolv, mycket fönster och fina konferensrum. Idag finns ett stort serverrum. Detta har vi för avsikt att omvandla till ett konferensrum. Vill man dock behålla serverrummet så finns fortfarande chansen att få behålla det. Kom på visning!

Lokaltyp Kontor
Yta 549 m²

Vaksalagatan 11, Centrala Uppsala

Ett stort kontor mitt i stan med fönster i alla vädersträck som ger ett generöst ljusinsläpp och spännande utsikt. Högst upp i huset möts du av en välkomnande entré med plats för en receptionsmöblering, kontorets uttryck skapas genom en spännande färgsättning. I anslutning till entrén hittar du ett väl tilltaget pentry placerat på ett sätt som inbjuder både till en skön paus från arbetet men också möten i olika former. För möten erbjuds också rum i varierande storlekar. Kontoret har en mix av öppna ytor och rum som ger variation och inbjuder till många typer av möbleringar och arbetssätt.

Lokaltyp Kontor
Yta 1 310 m²

Rosterigränd 12 plan 6, Liljeholmen

Här skapar vi moderna nyrenoverade lokaler i ett fantastiskt bra kommunikationsläge. All tänkbar service finns i prisbelönade Liljeholmens Galleria som du når på mindre än 2 minuters promenad. Inflyttning beräknas till andra halvårsskiftet 2020. Fastigheten erbjuder ljusa fina generösa lokaler med ett utmärkt läge vid Liljeholmens knutpunkt, ett stenkast från Liljeholmstorget med galleria, tunnelbana, tvärbana och flertalet bussar. I fastigheten finns även tillgång till konferensanläggning (per timme eller heldag) och reception. Med närheten till Liljeholmstorget och denna sjönära natur är det lätt att ta sig hit, införskaffa sig det man behöver samtidigt som man har en härlig natur runt sig. Vid sjön Trekanten är det perfekt att sätta sig med en kopp kaffe, ta en promenad eller varför inte en löptur runt sjön på lunchen?  Här finns också en bemannad servicereception samt Rosteriet Konferens, som erbjuder två mellanstora mötesrum. Läs mer på http://www.rosterietkonferens.se/ . Hyr 1660 kvm på ett helt plan eller upp till 4870 kvm fördelat på dom 3 översta våningsplanen. 

Lokaltyp Kontor
Yta 1 660 - 4 870 m²

Linnégatan 89 D, Östermalm

Bourgogne, Croz-Hermitage eller Rioja. Här har du plats för över 3000 flaskor i tempererad vinkällare och ett stort glatt sällskap ,ed vänner.

Lokaltyp Lagerlokal
Yta 144 m²