Unikt läge i Kungsbacka

10 september 2020

Mitt i centrala Kungsbacka växer sig den nya stadsdelen Valand fram. Ett stenkast från Kungsmässan ska 300 bostäder blandas med handel, kontor och restauranglokaler fördelat över totalt 13 000 kvadratmeter.

Aranäs Fastigheter är Kungsbackas största privata fastighetsägare med ett innehav på över 2 000 lägenheter och ett stort antal lokaler, bland annat Kungsmässan Köpcentrum. Deras senaste satsning Valand kommer att bli en helt ny stadsdel som knyter ihop innerstaden med Kungsmässan till ett nytt gemensamt centrum. Totalt kommer sju kvarter att byggas, alla med sin egen karaktär och funktion.

– Valand blir något helt nytt i Kungsbacka. Varje kvarter får sin egen utmanande identitet och tillsammans skapar detta en modern och kreativ stadsdel som sticker ut i stadsbilden. Valand ska vara inkluderande och för alla, här är inget och allt självklart, säger Jessica Wikestam, marknads- och kommunikationschef på Aranäs.


Målet för Aranäs Fastigheter är att hitta en spännande mix av företag som får stadsdelen att leva under dygnets alla timmar. Här ska man både kunna bo, och arbeta samtidigt som man har tillgång till all slags service som man kan tänka sig.

– Det centrala läget nära Kungsmässan med gångavstånd från Resecentrum är helt unikt och kommer att bli mycket attraktivt. Många vill etablera sig och bo här mitt i den växande staden, endast 20 min från Göteborg. Du slipper köer och trafikkaos men får ändå känslan och utbudet av en liten storstad, fortsätter Jessica Wikestam.

Olika funktioner i olika hus

I vissa av fastigheterna kommer det arbetas i, i andra kommer det att bos i och så finns det de fastigheter där man både kommer kunna arbeta och bo. Fastigheten Kvarter 6 är redan ett färgglatt landmärke att ta sikte på när man närmar sig centrala Kungsbacka. 

Flerfunktionshuset rymmer hela 4 200 kvadratmeter moderna kontors- och butiksytor och har ett modernt parkeringshus med 360 platser, vilket gör det enkelt för de som arbetar här att både parkera och ta emot besök. Just nu uppförs kvarter 1 tvärs över vägen från Kungsmässan och till hösten påbörjas byggnationen av kvarter 7 nära innerstaden. I kvarter 6 sitter i dag bland annat Handelsbanken, Aspia och PwC och i bottenvåningen ligger restauranger. Ett fåtal ytor finns fortfarande lediga. 


Etablerar man sig som företag i Valand blir man del av något helt nytt.


Uthyrning pågår just nu för det mäktiga och tjusiga kvarter 1 som får en guldfärgad fasad som också blir ett tydligt landmärke i staden. Här finns ytor för både kontor, butik och restaurang samt ett 90-tal hyresrätter. Vill man hellre driva verksamhet i en lite tuffare, mer industriellt präglad fastighet så ska man titta på kvarter 7 som får fina lokaler mot Valands promenad. 

– Etablerar man sig som företag i Valand blir man del av något helt nytt. Vi arbetar intensivt med att ge den här stadsdelen en unik identitet präglad av kreativitet och innovation, givetvis med ett hållbarhetsfokus. Det finns också möjlighet att som företag själv påverka utformningen av sina lokaler om man väljer att gå in i ett tidigt skede. Alla fastigheter är ännu inte ritade, säger Jessica Wikestam. 


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.