Unik miljö för mindre företag

16 februari 2021

På västra sidan av Lunds centralstation ligger Raffinaderiet 3, mellan Posthornet 1 och Raffinaderiet 5 där Wihlborgs tidigare skapat nya kontorsytor. Nu är det dags att ta sig an det sista befintliga huset i kvarteret. Och det blir ett unikt projekt på många sätt där Wihlborgs ska skapa moderna kontor i ett över 100 år gammalt hus.

Kvarteret Raffinaderiet är en del av Lunds historia med byggnader från 1888–1907, alla byggda för sockerraffinaderiet. Förr i tiden rymde området allt från själva raffinaderiprocessen till ångpannehus, smedja, tunnbinderi och bostäder för raffinaderiets högre chefer. Sedan sockerfabriken lades ner 1913 har fastigheten bland annat inrymt regemente, textilindustri, metallsvarveri, bokbinderi, verkstäder, kursverksamhet och kontor. Och nu ska alltså Wihlborgs skapa nya kontorslokaler, i ett drygt 100 år gammalt hus.

EN FIN BLANDNING

Den gamla byggnaden är på cirka 4 900 kvm och längre fram i vår startar Wihlborgs en total ombyggnad och renovering och tillför också en ny huskropp på cirka 900 kvm som länkas samman med den befintliga fastigheten. Vissa delar är k-märkta och Wihlborgs kommer lägga stor vikt vid att bevara, återskapa och återspegla de historiska värdena i både arkitektur och materialval. 

 Vi har aldrig tagit oss an ett så här gammalt hus tidigare så detta är ett unikt projekt för oss på många sätt.

– Vi har aldrig tagit oss an ett så här gammalt hus tidigare så detta är ett unikt projekt för oss på många sätt, förklarar Helena Pålsson, projektledare på Wihlborgs. Och visst finns det utmaningar. En är att det till exempel bara finns handritade ritningar att tillgå vilket innebär att vi måste in i huset för att se hur det ser ut idag. Det är absolut en del av charmen att inte veta vad vi hittar men det betyder också att vi inte kan projektera klart förrän vi rivit. Vi har till exempel hittat en trätrappa som legat gömd som vi vill bevara och använda som inomhustrappa.

– För oss är det viktigt att behålla känslan av den historia som finns här, berättar Louise Ahnelöv, fastighetschef på Wihlborgs. Vi vill skapa en fin blandning av det gamla historiska arvet och nya, moderna och flexibla kontor.

PERFEKT FÖR MINDRE FÖRETAG

Lund består av många mindre företag i olika branscher och Raffinaderiet 3 och dess planlösning kommer att passa extra bra för just dem.

– Den minsta lokalen blir exempelvis 60 kvm och vi märker att det till stor del är just mindre lokaler som efterfrågas i centrala Lund, säger Louise Ahnelöv.

Och hon får medhåll från Henrik Strelert, förvaltare på Wihlborgs.

– I innerstaden finns det många mindre företag som sitter i små lokaler och det är främst de som redan sitter inne i centrumkärnan som vi tror är intresserade av kontor i Raffinaderiet 3. De som idag har sina kontor i gamla lägenheter, förvisso med charm men kanske inte med så bra inomhusklimat till exempel. De företagen vill vi väcka och få dem att förstå att det vi bygger i Raffinaderiet 3 har fortfarande charm och en unik karaktär men där alla installationer är nya och kontoren lika moderna som i ett nybyggt hus.

– Det finns också många småföretagare i Lund som idag har sitt kontor hemma, konstaterar Louise Ahnelöv. Raffinaderiet 3 kan vara ett perfekt nästa steg i deras utveckling.

I ”LUNDENSISK” MILJÖ

Raffinaderiet 3 skiljer sig verkligen från ett nybyggnadsprojekt och Henrik Strelert hoppas och tror att det är just det som kommer att locka.

– Det känns otrolig kul att vara med och ta till vara en del av Lunds gamla historia och ta denna fastighet vidare. Hela vår tanke med att skapa moderna kontor med karaktär här, dessutom en innergård med kullersten och orangerier, är helt unik. Attraheras man av den karaktäristiska ”lundensiska” miljön finns det inget bättre alternativ. Dessutom i ett läge endast 300 meter från spåren på Lund C.

– Vi har verkligen försökt göra något speciellt, fortsätter Louise Ahnelöv. Det är ett väldig roligt projekt att jobba med.

Just nu har Wihlborgs påbörjat projekteringen av bygghandlingarna.

– Vi handlade upp en entreprenör innan jul, berättar Helena Pålsson. Vi hoppas kunna byggstarta i maj och kan då planera för inflyttning i kvartal 2 2022.

– De små företagen har oftare kortare framförhållning men nu börjar vi se intresset stiga och har flera diskussioner igång, avslutar Louise Ahnelöv.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.