Tillväxt i handeln

10 november 2020

Ny uppdaterad statistik från ”Swedish Shopping Centre Directory” (SSCD), visar att trots e-handelns framfart växte omsättningen i Sveriges 375 köpcentrum och handelsområden med 6,7 miljarder år 2019. Det visar den årliga kartläggningen av Sveriges köpcentrum och handelsområden som genomförs i samarbete HUI Research, Datscha och Nordic Council of Shopping Centers (NCSC).

datscha.jpg
Kristina Andersson, Analyschef på Datscha. Bild: Datscha

- Detaljhandelsåret 2019 kännetecknas av en fortsatt blygsam tillväxt då detaljhandeln i allt högre grad påverkas av e-handel och förändrade köpbeteenden. Trots det hade Sveriges köpcentrum och handelsområden en tillväxt på 2,0 procent under 2019. Köpcentrumens tillväxt var 1,0 procent medan handelsområdena med mer livsmedel, hemutrustning och byggvaror, växte desto mer med 3,2 procent, säger Monica Bruvik Senior Retail Analyst, HUI Research.

Topp 5

Listan nedan visar Sveriges fem omsättningsmässigt största handelsplatser. Handelsplatserna på listan består främst av samlokaliserade köpcentrum och handelsområden, men solitära köpcentrum och handelsområden förekommer också. Tidigare placering i parentes. Total omsättning 2019 i miljarder kronor inklusive moms.

1. Kungens Kurva Handelsområde Stockholm Heron City, Kungens Kurva Shoppingcenter - 7,8 (1)

2. Barkarby Handelsplats Stockholm, Stockholm Quality Outlet - 6,2 (2)

3. Erikslund Västmanland, Erikslund Shopping Center - 6,2 (4)

4. Gekås Ullared, Halland - 6,1 (3) 

5. Boländerna Uppsala, Boland city - 5,3 (5)

Datscha har, i samband med uppdateringen av köpcentrumdatabasen Swedish Shopping Centre Directory (SSCD), även tagit fram statistik över transaktionsvolymen för handelsfastigheter på den svenska fastighetsmarknaden.

Ökat intresse för handelsfastigheter

- Trots pandemiutbrottet har intresset för handelsfastigheter ökat visar ny statistik från Datscha. Under årets tre första kvartal står handelssegmentet för mycket starka siffror sett till transaktionsvolym. Det omsattes handelsfastigheter till ett värde närmare 15 miljarder SEK och det är en ökning med 6 procent jämfört med samma period föregående år. Trenden är att det är volymhandel som köps och säljs. Den stora marknaden är Stor-Stockholm där transaktionsvolymen av handelsfastigheter uppgick till 7 miljarder SEK, vilket är en ökning med 141 procent jämfört med samma period i fjol. Det är den näst högsta volymen sedan finanskrisen i 2008, säger Kristina Andersson, Analyschef på Datscha.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.