Småföretag oroas för cyberhot

23 maj 2025

28 procent av Sveriges småföretag ser cyberangrepp som ett av de största hoten mot verksamheten. Trots det har hälften av företagen inte vidtagit några åtgärder för att stärka sin it-säkerhet under de senaste två åren. Det visar en ny undersökning som If genomfört bland svenska mikro- och småföretag.

En man i ljusa kläder sitter vid en dator och tittar på skärmen, mitt emot honom finns ett tomt skrivbord och i bakgrunden syns stora fönster.
Bild: Pexels

Tillsammans med Norstat har If genomfört en undersökning bland 1 012 svenska mikro- och småföretagare (med upp till 49 anställda). Bland annat har frågor om cybersäkerhet ställts.

På frågan om vilken typ av risk som företagen ser som det största hotet med verksamheten svarar 28 procent alternativet ”cyberattacker, phising och hackning”.


Cyberbrottslighet är ett växande problem för många företag, även småföretag. Enligt Henrik Jönsson, ansvarig för cyberförsäkringar på If, väljer allt fler företag att försäkra sig mot den här typen av brott.


– Vi ser att fler och fler företag väljer att teckna en cyberförsäkring, och medvetenheten kring den här typen av brottslighet ökar snabbt. Vi närmar oss en punkt där kunder förväntar sig att cyberskydd ska vara en självklar del i en företagsförsäkring, säger Henrik Jönsson, ansvarig för cyberförsäkringar på If.


Verksamheter allt mer it-beroende

Trots den ökade risken för olika typer av cyberattacker svarar så många som 49 procent av företagen att de inte stärkt sin it-säkerhet de senaste två åren.


– Det är en hög siffra. Många företagare verkar fortfarande underskatta risken för cyberbrott, trots att de flesta verksamheter blir alltmer it-beroende. För vissa företag, till exempel företag med e-handel, är det direkt affärskritiskt att bli utsatt för en lyckad cyberattack. Jag tror att det finns en ganska utbredd okunskap om hur vanligt cyberattacker faktiskt är och vilka konsekvenser de kan få, säger Henrik Jönsson.


De som har vidtagit åtgärder de senaste två åren för att stärka sitt skydd mot cyberattacker, har främst installerat brandvägg eller virusprogram (21 procent) eller tagit hjälp av specialist (13 procent).


"Fler företag borde utbilda sina anställda"

Det finns flera viktiga åtgärder företag kan vidta för att skydda sig mot de allvarliga konsekvenserna av ett cyberangrepp. Trots att en stor risk ofta är den mänskliga faktorn, där exempelvis ett bluffmejl öppnas av misstag, visar undersökningen att endast fyra procent av företagen har utbildat sin personal i cybersäkerhet.


– Här finns en stor förbättringspotential. Fler företag borde utbilda sina anställda i hur man känner igen bluffmejl och andra digitala hot och här kan försäkringsbranschen ta ett ansvar för att stötta företagare. Därför ingår bland annat simulerade bluffmejl i syfte att träna personalen i vår databrottsförsäkring, säger Henrik Jönsson.


Se alla lediga lokaler i Sverige här. 

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.