Småföretag kan gå i graven vid generationsskifte
20 maj 2025
I Sverige finns cirka en miljon företag, en siffra som riskerar att störtdyka eftersom var tredje småföretagare planerar att lägga ner sin verksamhet vid pensionering. Samtidigt är var fjärde svensk intresserad av att ta över ett befintligt företag när ägaren går i pension. Det visar en ny Verian-undersökning som Visma Spcs låtit genomföra.
– Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Många som drömmer om att driva företag skulle hellre ta över en fungerande verksamhet än att börja från noll. För att det ska bli lättare, och därmed ge fler svenskar en väg in i företagande, behövs enklare regelverk, bättre skattevillkor och mer gynnsamma finansieringsmöjligheter, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.
Nyföretagandet i landet är det lägsta sedan finanskrisen, samtidigt kan var fjärde svensk, 24 procent, tänka sig att ta över ett befintligt bolag som ägaren planerar att avveckla vid pensionering. Mest benägna är män mellan 18 och 29 år, där 47 procent kan tänka sig att ta över och driva ett befintligt bolag. Det visar en Verian-undersökning som Visma Spcs låtit genomföra.
– Småföretagen är landets ryggrad och står för var tredje skattekrona till landets finansiellt pressade kommuner. För att säkra jobb och skatteintäkter behövs ökat stöd för nya ägare att ta över väl fungerande verksamheter. Då kan de korta sin startsträcka rejält, öka den personliga tryggheten och bevara medarbetarnas jobb, säger Boo Gunnarson.
Samtidigt planerar var tredje småföretagare, 34 procent, att lägga ned bolaget när det är dags att dra sig tillbaka. Lika hög andel vet inte vad som kommer hända med företaget. Bara 16 procent tror på en försäljning, oftast till någon som inte arbetar i bolaget i dag. Det visar en tidigare kartläggning som Visma Spcs genomfört bland fler än 1 000 småföretagare.
– Trots att hundratusentals svenskar kan tänka sig att ta över ett befintligt företag riskerar vi att kasta bort tusentals jobb. Nyföretagandet störtdyker, därför blir det ännu viktigare att fler befintliga bolag får leva vidare med nya ägare när tiotusentals småföretagare går i pension, säger Boo Gunnarson.
I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Förra året registrerades 57 400 nya företag i Sverige. Det är det lägsta antalet nya företag sedan finanskrisen 2009 då 54 700 nya företag startade. Nyföretagandet har rasat med en fjärdedel, 27 procent jämfört med rekordåret 2021 då 78 700 nya företag startade.
Se alla lediga lokaler i Sverige här.