Skanska bygger grönt i kubik

24 februari 2020

Just nu bygger Skanska sin tredje anläggning enligt det egna konceptet Kubiklager. I Sörred i Göteborg står sammanlagt 20 000 kvm klara till sommaren och här blir det gröna lösningar, från golv till tak. Med Grön betong kommer man minska koldioxidbelastningen med hela 45 procent och på taket placeras solceller.

Kubiklager.jpg
Bilder: Skanska Fastigheter

Granne med Volvo Cars i Torslanda utvecklar Skanska just nu sitt tredje Kubiklager, bara fem minuter från Göteborgs Hamn och nära de stora europavägarna. Här pratar man inte om långa avtal och antal kvadratmeter, här pratar man istället kubik, avtalslängder från tre år och flexibilitet. 

- Att prata om yta och kvadratmeter är inte längre relevant, menar Johan Hedve, projektutvecklare på Skanska Fastigheter. Det här är ett nytt sätt att hyra där framförallt flexibiliteten och avtalstiden är i fokus. Vi kan erbjuda en produkt som verkligen fyller sin funktion på marknaden. Och som blir bättre hela tiden.

På Sörred Kubiklager, som kommer stå inflyttningsklart till sommaren, erbjuder Skanska lokaler från 2 500 – 20 100 kvm. Du kan själv peka ut hur du vill att väggarna ska placeras för att få exakt den storlek ditt företag behöver.

Våra kubiklager är designade för att kunna anpassas. Om det krävs flera portar, mer kontorsyta eller en annan inredning utöver grundutförandet, då löser vi det också. 

- Det här konceptet ligger verkligen i tiden och fördelen är just flexibiliteten. Huset går att skära upp i smala skivor och kan anpassas helt efter önskemål, förklarar Johan Hedve vidare. Våra kubiklager är designade för att kunna anpassas. Om det krävs flera portar, mer kontorsyta eller en annan inredning utöver grundutförandet, då löser vi det också. 

Grönt från golv till tak

På Sörred Kubiklager är även gröna lösningar i fokus. 

- Nu börjar det komma gröna features även inom logistik, på riktigt, menar Johan Hedve. Vi har sett det länge på kontorssidan men nu börjar även en del logistikaktörer bli medvetna. Det är givetvis den enda rätta vägen att gå och vi är bara i början av den här utvecklingen. 

I Sörred är Skanska först ut i Göteborg med Grön betong, en ny typ av betong för ett grönare byggande. Genom att använda Grön betong kan Skanska kraftigt reducera koldioxidutsläppen utan att göra avkall på livslängd eller kvalitet. Dessutom ska Kubiklagrets tak förses med cirka 2 400 kvm solceller, vilket bidrar till lägre klimatpåverkan i driftskedet för både husets ägare och dess hyresgäster. Och siffrorna talar sitt tydliga språk. 

- Med Grön betong kommer vi minska koldioxidbelastningen med hela 45 procent. Och att vår betongfabrik ligger granne med projektet bidrar till korta transportvägar som ytterligare minskar utsläppen. När det gäller solcellerna på taket räknar vi med att de ska producera minst 230 000 kilowattimmar per år, vilket kan översättas till den elproduktion som krävs för att kunna driva en elbil 120 000 mil eller att ladda 15 miljoner mobiltelefoner. Det betyder en sammanlagd koldioxidbesparing på cirka 2 000 ton efter 25 år. 

Kommunerna måste bli bättre på att planera för större sammanhängande markområden för anläggningar om exempelvis 30 000 kvm.

Ambitionen är att minska fastighetens köpta elenergi med upp till 30 procent.

- Sammanlagt handlar det om jättestora minskningar, här skrapar vi inte bara i kanten. Vi bygger grönt från golv till tak, utan att göra avkall på någonting.

Möjligheter och utmaningar

Skanska har redan byggt, och sålt av, ett Kubiklager i Malmö och det som byggs i Sörred just nu är det andra i Göteborg. Nu riktar bolaget blickarna mot Helsingborg. 

- Vi bygger för Postnord där nu men har även möjlighet att bygga 50 000 kvm i Långeberga. Jag tror att e-handeln kommer fortsätta driva utvecklingen, inte minst inom matsegmentet, och i Helsingborg är det mycket fokus på just livsmedel så det läget känns väldigt intressant. Att bygga för livsmedelsindustrin kräver dessutom rätt tekniskt kunnande, bland annat vad gäller kylbehov, och det har vi. 

I senaste bokslutet redovisar Skanska 80 000 kvm färdigbyggda logistikytor 2019 och fler möjligheter ligger i pipen. Förutom 50 000 kvm i Helsingborg har man möjlighet att bygga 7 000 nya kvm i Jordbro i Stockholm och i Stockholm Arlanda finns fortfarande 14 000 kvm ledigt i en nybyggd anläggning. 

De tre olika storstadsregionerna har olika utmaningar men att planera rätt för framtiden måste alla göra, menar Johan Hedve.

- Kommunerna måste bli bättre på att planera för större sammanhängande markområden för anläggningar om exempelvis 30 000 kvm. Och The last mile är också ett bekymmer. Kunderna blir allt mer kräsna och vill ha snabba leveranser. Även detta måste kommunerna våga ta med i planerna framåt. Ska man skapa gröna städer måste man titta på hur man ska hantera logistiken den sista biten inne i städerna. Det är oerhört viktigt för framtiden, konstaterar Johan Hedve avslutningsvis.   

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.