Skalar upp på Lindholmen

16 augusti 2022

I början av sommaren sattes spaden i marken för kontorsfastigheten B46, Geelys senaste satsning i Uni3-campuset på Lindholmen i Göteborg. Här fortsätter expansionen av techklustret med 17 500 kvadratmeter i Göteborgs mest innovativa område. ”Det blir också en plats för de företag som ser Geely som en intressant samarbetspartner”, säger Magnus Koch, affärsutvecklingschef på Geely Innovation Centre AB.

geely.jpg
Bild: Geely

Geelys framfart på Lindholmen i Göteborg kan inte undgått någon. Med visionen att fortsätta resan med att skapa en mötesplats för innovatörer på Lindholmen föddes tanken om Geelys senaste satsning med projektbeteckningen B46. 

I området har de haft sex byggrätter och behovet var först att bygga fem byggnader, men med en outnyttjat byggrätt expanderade deras planer.

Vi vill kunna få med oss hyresgästerna tidigare i processen än vad vi kunde i vårt första hus.

– B46 blir ett mer traditionellt kommersiellt fastighetsprojekt där vi inte har bara interna hyresgäster från början utan här får vi profilera detta separat men ändå som en del av Uni3-campuset. B46 är ett sätt att färdigställa campuset där huset ska vara det femte elementet i Kinas fem element. Vi får den kompletta “väst möter öst”-kopplingen och det är ett sätt att bejaka den långa traditionen mellan Kina och Göteborg i affärsliv och handel. Det blir också en plats för de företag som ser Geely som en intressant samarbetspartner, säger Magnus Koch, affärsutvecklingschef på Geely Innovation Centre Management AB.

Det lilla extra

B46 får 12 våningar med totalt 17 500 kvadratmeter kontorsytor och huset kommer från början att programmeras i flera olika storlekar på kontoret. Ett våningsplan spänner över drygt 1 450 kvadratmeter och det finns goda möjligheter att hyra ett helt plan, men det går också att få plats med flera kontor på samma våning.

Magnus Koch, affärsutvecklingschef på Geely Innovation Centre Management AB


– Vi vill kunna få med oss hyresgästerna tidigare i processen än vad vi kunde i vårt första hus. Alla interna bolag var med hela tiden och vi byggde ytorna efter deras behov, de externa ytorna blev då lite lidande. Den här gången kan vi programmera ytorna efter de behov som finns och det finns en god grundflexibilitet. Vi är ganska övertygade om att vi ska kunna hyra ut hela huset och inte sitta med vakanser.

Bottenvåningen kommer fyllas med restauranger av olika slag samt en butik, taket får en terrass där man kan anordna events och man siktar även på att ha ett kommersiellt gym i huset. Tanken är att bottenvåningarna även ska kunna användas på helgerna för exempelvis mässor eller utställningar, vilket bidrar till att området kommer kunna leva 24/7.


– Friskvård är viktigt för folk som jobbar här men vi kan också vända det ut till de som inte sitter i huset. Det kommer även finnas möjlighet till konferens i huset, campuset handlar ju om att skapa synergier, säger Magnus Koch.

Geely satsar mycket på att skapa ett nätverk och en mötesplats med mycket service runt omkring så att man som hyresgäst kan känna att man får det där lilla extra som man normalt kanske inte får.

– Vi kan tillhandahålla exempelvis event-ytor, det blir lite som en one-stop-shop, man får mer än bara ytan man hyr. Man kanske inte behöver ha ett stort mötesrum för att man har styrelsemöte fyra gånger om året, istället kan man hyra in sig på konferensavdelningen och få all den service man behöver.

Boosta Lindholmen

Av naturliga skäl vänder sig B46 främst till företag inom techbranschen då Lindholmen profilerar sig som ett techkluster, men Magnus Koch menar att det behövs en bra mix för att boosta Lindholmen.

– Vi behöver diversifiera oss mer. Jag tycker vi behöver få hit venture capital-företag, vi behöver få mer investeringskapital på Lindholmen och då behöver vi få några av de här bolagen att etablera sig här och hjälpa start up-företag. För start ups är det för dyrt att sitta i ett sånt här nybygge, då finns det andra alternativ här på Lindholmen. I B46 blir det snarare scale ups, sedan har vi även United Spaces som har coworking i huset bredvid och det lämpar sig bra för start ups. Kan vi också få hit juristfirmor så att folk slipper åka in till stan vore det toppen, det behövs en bra mix för att boosta Lindholmen till version 2.0, avslutar Magnus Koch.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.