Sju steg till rent klimatsamvete

2 april 2019

Kontorsliv.se listar sju steg till ett rent klimatsamvete på jobbet och tar hjälp av Nina Ekelund, generalsekreterare i företagsnätverket Hagainitiativet.

Klimat - webb.jpg
Foto: Pixabay

Flyga inrikes, satsa på kvalité och en grön pensionspolicy. Det är några av punkterna som Nina Ekelund har tagit fram till sajten kontorsliv. Generalsekreteraren i Hagainitiativet är också ordförande och grundare till 2015, ett konsultbolag som hjälper företag med en hållbar affärsutveckling. 

- När vi på 2050 är ute på företag börjar vi med att göra ett klimatbokslut för att få kontroll över hur mycket utsläpp det handlar om. Sedan sätter vi mål för hur mycket vi ska minska och tar fram en plan för hur det ska gå till, säger hon och berättar att många hon möter tror att det är dyrt att minska utsläppen. Det är bara en myt, säger Nina Ekelund till kontorsliv.se

Sju steg till ett renare klimatsamvete:

1. Flyg inte inrikes. Ta tåget, ha videokonferens eller webinarium. Regeln kan ändras den dag flyget till övervägande del går på förnybara drivmedel med garanterat låg klimatpåverkan.

2. Åk inte fossilt. 2030 ska Sveriges transportsektor vara fossilbränsleoberoende. Det är självklart att ta det klivet redan nu. Godta bara fordon som har låginblandning av exempelvis naturgas i biogas, bensin i etanol, eller som till stor del använder eldrift.

3. Självklart med vego. Låt egna kontorsmöten och representation alltid vara vego.

4. Satsa på kvalitet. Måste ni köpa nya kontorsmöbler, köksmaterial eller annat till kontoret – satsa på kvalitet som håller länge!

5. Ha inga onödiga giveaways. Vägra öka överflödet och säg blankt nej till att producera sådant som ändå bara kommer att hamna i en låda och glömmas bort.

6. Ha en grön pensionspolicy. Samarbeta med den förvaltare som uppvisar bäst kombination av placeringspolicy, utbud av hållbara fonder och eget hållbarhetsarbete. Låt alla medarbetare välja sin egen pensionsportfölj men med rekommendation om de fonder som bäst kombinerar hållbarhet och lönsamhet.

7. Lev som ni lär. Låt ert hållbarhetstänk inte bara vara en tom floskel. Det betyder inte att medarbetarna måste avstå från att äta kött och sluta åka bil för att få jobba hos er, men begär av er själva att ständigt ta nya steg i rätt riktning.


Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.