Så skapar du en produktiv och bekväm arbetsmiljö hemma

24 juni 2024

Hemmakontoret har blivit en integrerad del av mångas vardag. Men hur skapar man egentligen en effektiv arbetsmiljö hemma? Peter Johansson, VD på DPJ Workspace, delar med sig av sina insikter och betonar vikten av att undvika köksbordet som arbetsplats samt att skapa en tydlig avgränsning mellan arbete och fritid.

Bild: DPJ Workspace
Bild: DPJ Workspace

Att arbeta hemifrån kan vara produktivt, men att skapa en lugn och ergonomisk arbetsplats som också markerar gränsen mellan jobb och fritid kan vara en utmaning, särskilt i små bostäder eller där flera familjemedlemmar delar på utrymmet. För DPJ Workspace som dagligen inreder kontor är detta en viktig folkhälsofråga.

- Vi förstår hur viktigt ljusergonom är, och hur viktigt det är med möbler och redskap som främjar hälsa, välbefinnande och produktivitet. Tyvärr ser vi ofta att folk arbetar från soffan med en laptop i knäet eller sitter på en alltför hård köksstol utan ergonomiskt stöd, vilket kan vara skadligt för kroppen, säger Peter Johansson, vd för DPJ Workspace.

Peter varnar för att problem och skador kan öka eftersom många arbetar hemifrån utan att ha korrekt utformade arbetsplatser.

- Hemmakontoret ska inte bara vara bekvämt, det ska också vara en miljö där hälsa prioriteras och där man kan vara produktiv. Det innebär lämpliga arbetsredskap och att skapa en atmosfär som tydligt signalerar att det är här du arbetar. En ren och organiserad arbetsyta, kombinerat med rätt utrustning, bidrar till att hålla dig glad och fokuserad, säger Peter Johansson.

För att underlätta arbete hemifrån finns det flera viktiga punkter att tänka på.

Tips för det optimala hemmakontoret

1. Prioritera ergonomin: För att undvika belastningsskador är det viktigt att investera i rätt redskap. Investera gärna i en bra kontorsstol, ett skrivbord som går att justera i höjd, bra belysning och en monitorhållare som får dina dataskärmar på rätt höjd.


2. Optimera din arbetsplatsbelysning: Se till att ha tillräckligt med naturligt ljus och komplettera med punktbelysning i form av en bra skrivbordslampa för att undvika ansträngda ögon och trötthet.


3. Utforska stå-sitt-alternativ: Öka din energi och blodcirkulation med ett höj- och sänkbar skrivbordslösning. Orsaken till att vi förespråkar höj- och sänkbara skrivbord, är inte bara för att kunna variera mellan stående och sittande, det är också för att du ska kunna ställa in bordets höjd till din kroppslängd i sittande position, det är stor skillnad på lämplig bordshöjd för någon som är 185 cm, och någon som är 170 cm.


4. Organisera din arbetsyta: Skapa en effektiv arbetsmiljö genom att hålla din arbetsyta ren och organiserad. Smarta förvaringslösningar håller ditt arbetsmaterial skilda från dina personliga saker.


5. Skapa en trivsam arbetsmiljö: Gör ditt hemmakontor till en plats där du trivs med hjälp av personliga detaljer och växter – det kommer göra arbetsdagen både roligare och mer inspirerande.


Källa: DPJ Workspace

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.