Så blir nya Danderyds Centrum

26 februari 2019

På nya Danderyds Centrum byggs också en kontorsbyggnad på tio våningsplan med en fasad helt i glas. ”Stockholm kommer att få en helt ny och attraktiv hub precis norr om city, säger Louise Pergament, uthyrningschef på Skandia Fastigheter.

Skandia Fastigheter har stora planer för Mörby Centrum. I dag består området av 18 000 kvm handel och 20 000 kvm kontor. När allting är klart har de siffrorna fördubblats och området kommer att få ett helt nytt namn: Danderyds Centrum. 

– Projektet inleddes 2015 med de två första etapperna - ett parkeringshus och det första kontorshuset, som ligger i den södra delen. Dessa färdigställdes under 2018 och kontorshuset är i dag fullt uthyrt och i drift, säger John Walters, projektchef på Skandia Fastigheter.

Danderyds Centrum från ovan.

Renoveringsbehov

I köpcentret finns i dag 55 butiker som kommer att bli 130 till antalet efter ombyggnaden. De gamla delarna av fastigheten, som är från 60- och 70-tal, byggs om totalt med helt nya system, fasader och mycket mer. 

– Det är ett väldigt stort och komplicerat projekt, och renoveringen av de gamla lokalerna görs för att de ska komma upp i samma standard som det nya vi bygger. Vi kommer att renovera de befintliga ytorna under pågående verksamhet i köpcentret, säger Louise Pergament.


"Vi har inte låst oss vid någon särskild målgrupp"


I den södra delen av centrum har redan ett nytt kontorshus byggts. På norra sidan kommer ett till att stå klart år 2021. Det blir tio våningar högt med kontorslokaler på sju våningar. I kontorshuset finns ett större plan på cirka 5 000 kvm och fem plan på cirka 1 400 kvm vardera. Det största våningsplanet är redan uthyrt och nu jobbas det aktivt med att hitta hyresgäster som uppskattar takpark, elva minuter till city, tunnelbana i huset och att sitta vägg i vägg med shopping, restauranger och service.

– De första tre våningarna blir ytor för handel och resten kontor. Men vi har inte låst oss vid någon särskild målgrupp. I det södra kontorshuset sitter i dag bland andra Besqab, Scanworld och Skandia Liv, säger Louise Pergament.

Vy från en av kontorslokalerna. 

Strategiskt läge 

När den första etappen gjordes om utökades även parkeringsmöjligheter med ett parkeringshus på andra sidan E 18. Det finns fler anledningar till att Danderyds Centrum kommer att bli en ett självklart val för potentiella hyresgäster att etablera sig, menar Louise Pergament. 

– Danderyd är en bra kommun. Det ligger strategiskt med närhet till Arlanda och samtidigt nära stan. Däremot ska man inte se detta som en konkurrent till Mall of Scandinavia eller Täby centrum. Det här är hela kommunens centrum och mötesplats. Förutom shopping, restauranger och upplevelser erbjuder platsen all tänkbar service såsom tandläkare, bibliotek och vård. 

Louise Pergament och John Walters.


Namnbytet har diskuterats på sociala medier och engagemanget är stort. Det är absolut fler positiva röster än negativa kring detta, menar Skandia Fastigheter. 

– Vi gör det här i nära samarbete med Danderyds kommun, som ser fram emot att Danderyds Centrum blir ett av Sveriges bästa och mest moderna kommunköpcentrum, säger John Walters.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.